Историческата Среща на върха приключи!  Постигнато съгласие относно Декларацията от София

Историческата Среща на върха приключи! Постигнато съгласие относно Декларацията от София

Приключи историческата Среща на върха – ЕС – Западни Балкани, която се проведе днес, на 17 май, в София.
Ръководителите от Европейския съюз постигнаха съгласие относно Декларацията от София, към която партньорите от Западните Балкани се присъединиха, съобщават novini.bg.

В приетата днес декларация се посочва, че ЕС потвърждава отново своята недвусмислена подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани.

На основа постигнатия досегашен напредък, партньорите от Западните Балкани потвърждават отново заетостта си с европейската перспектива като техен стратегически избор и с активизирането на усилията си и взаимната подкрепа, това се казва в Декларацията.

В нея се посочва твърдото решение на ЕС да засили и укрепи своята ангажираност, на всички равнища – в подкрепа на икономическата, политическата и социалната трансформация на региона, включително със засилена помощ, на основа постигнатия значителен напредък, от партньорите от Западните Балкани, в областта на принципите на социално-икономическите реформи и правовата държава.

ЕС приветства ангажираността на партньорите от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и принципите на правовата държава, по-специално борбата с корупцията и организираната престъпност, доброто управление и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинства, фигурира още в документа.

Ангажимент на партньорите от Западните Балкани, който се подкрепя от ЕС, са укрепването на регионалната стабилност, добросъседските отношения и взаимното сътрудничество.
Въз основа на постигнатия напредък, включително чрез регионални инициативи, ЕС и Западните Балкани се ангажират да повишат значително свързаността във всичките й измерения: в областта на транспорта и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, включително и между хората.

В Декларацията партньорите от Западните Балкани и ЕС признават, че резултатите в борбата с организираната престъпност и корупцията са от съществено значение за социално-икономическата и политическата трансформация на региона и за регионалната сигурност и стабилност, които отговарят на висшия интерес на гражданите им.

В документа се посочва още, че с дезинформацията и с други хибридни дейности, ще се борим съвместно, с помощта на по-голямо сътрудничество, в областта на киберсигурността, стратегическата комуникация и устойчивостта.

В Декларацията е налице – За да спомогнем по-бързото подобряване живота на нашите граждани в областта на свързаността и сигурността, с оглед на европейската перспектива на Западните Балкани, ЕС днес ще започне приложената към настоящата декларация приоритетна програма от София – за Ес и Западните Балкани, като стъпва на аспекти от приетото съобщение на Комисията, на 6 февруари, тази година.
Намерението на Хърватия – да бъде домакин на Среща на върха между ЕС и Западните Балкани, по време на своето председателство през 2020 година, се приветства от ЕС.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder