Кръгла годишнина отбеляза най-старата църква във Враца

Кръгла годишнина отбеляза най-старата църква във Враца

Честването на 170-та годишнина от освещаването на църквата „Св. Възнесение Господне“, започна с тържествена Света литургия, обявиха от Пресцентъра във Враца.

Литургията бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, западно и средноевропейския Антоний и неврокопския Серафим, съвместно със свещеници от епархията. на събитието присъства и Калин Каменов, кметът на Община Враца.

Отбелязването на кръглата годишнина продължи с водосвет за здраве и благополучие, а след това бе осветен и курбан за жителите на Враца.

Миряните имаха възможността и да се поклонят пред мощите на Свети Георги Победоносец, които пристигнали в града по случай храмовия празник на църквата „Св. Възнесение Господне“.

Честванията ще завършат с концерт, който ще се проведе в Регионалния исторически музей, от 18:00 часа.

Църквата „Св. Възнесение“ е построена през 1848 година и е най-старата култова сграда във Враца. Тя е сред най-значителните по обем църковни сгради в България, до края на XIX век.
В основата на изграждането на Възрожденско-етнографския комплекс „Св. Софроний Врачански“, са православната обител и храмовите сгради.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder