Лиляна Павлова – Срещата днес е форум за свързаност, не за разширяването на ЕС

Лиляна Павлова – Срещата днес е форум за свързаност, не за разширяването на ЕС

Свързаността не замества разширяването. Това е процес, който ще върви паралелно и който допълва усилията на всяка една държава, по пътя към присъединяването. Ние ще подкрепим абсолютно всяка една държава – това заяви министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова, съобщиха от 24chasa.bg.

„Днес е големият ден – Срещата на върха, във формат ЕС-Западни Балкани. 28 плюс 6. Темата е европейската перспектива за Западните Балкани и свързаността!

Павлова обаче поясни: „Това не е форум за разширяването, това е среща на върха с тема – европейска перспектива и свързаност! Ние не можем да си позволим да даваме фалшиви очаквания, че днес можем да определим дата. Буквално преди една година изобщо темата за присъединяването, за интеграцията на Западните Балкани не беше в дневния ред. Успяхме да я върнем, за една година усилия!“, предадоха от standartnews.com.

„Днес целим три важни неща. Да се подпише политическа декларация – че европейската перспектива за Западните Балкани е дългосрочен, необратим приоритет. Да се приеме „софийски дневен ред“, с конкретни проекти за свързаност – транспортна, енергийна, дигитална. Но има още стълба – сигурност, миграция, борба с организираната престъпност. Не на последно място – мерките, свързани с институционалните реформи и върховенството на закона и помощта, която ще предоставим на страните от Западните Балкани“, обяви Лиляна Павлова.

Тя продължи с това, че идеята е да се създаде рамка за хибридно финансиране и да се представят всички проекти – пътни, инфраструктурни и други.

„За Балканите е важно да са част от Европа, но и за Европа е важно Балканите да са част от Европа. Гражданите на държавите на полуострова трябва да осъзнаят, че инвестициите от Европа са 74%, а тези от другите държави и Русия – само и 3-4%, обърна вниманието си Павлова.

Тя отговори и на въпроси, обвързани със скептицизма към разширяването на ЕС в старите страни членки, като Италия. Там се очаква правителство от несистемни партии. В страната, критиките, насочени към ЕС, са свързани с миграционния натиск, за който гражданите на Апенинския полуостров смятат, че са получили подкрепа от другите държави в Общността.

„Италия пое голяма част от миграционния натиск. По темата за миграцията, българското председателство предложихме какъв да бъде регламента за новата ни система за убежище. Така мигрантите няма да стоят в първата държава, в която пристигнат – като Италия. Разселването е част от мерките“, съобщи по темата Павлова и изрази надеждата си – Италия да не излезе от ЕС.

„Освен държавите, непризнали Косово, в останалите държави се притесняват за разширението на ЕС, но не дали ще се случи то, а кога ще се случи“, добави още Лиляна Павлова.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder