Топ вести
22.10.2018 - „Системата ни убива“ протестира за последно във Видин (Новините на Видин Вест)
22.10.2018 - Техници със специалност „радио и телевизия“поддържат изправността на медицинската техника във Видинската болница „Света Петка”
22.10.2018 - Бившия директор на Областната дирекция „Земеделие“-Видин Николай Тодоров с ефективна присъда
22.10.2018 - Позитивните нагласи  спрямо ЕС продължават да доминират
22.10.2018 - Хванаха 23-годишен от Ново село да отглежда трева
22.10.2018 - Мъж пострада след като бе притиснат от трактор
22.10.2018 - Мъж от Дунавци, седнал зад волана след употреба на алкохол, бил задържан
22.10.2018 - Задържан е 23-годишен видинчанин за шофиране след употреба на кокаин
21.10.2018 - Рекорден брой състезатели в раликрос „Видин 2018“ (СНИМКИ)
21.10.2018 - Посоки Северозапад: След 12 години 60% от България ще е безлюдна. Къде ще е тогава Видинско?
93-годишната Розалина Спасова представи най-новата си стихосбирка, в галерия „Поломие”, в Лом

93-годишната Розалина Спасова представи най-новата си стихосбирка, в галерия „Поломие”, в Лом

Стихосбирката “Проблясъци” на 93-годишната Розалина Спасова – педагог, публицист и поет, направи своята премиера в Лом, обявиха от общината.

Книгата беше представена в галерия „Поломие”, от културната деятелка Лилия Еленкова. Авторката на стиховете сподели, че се е увлякла от японската поезия преди няколко години, когато случайно прочита очерк за източното изкуство. Поетичният сборник съдържа стотина творби, в стил „Танка” и „Хайку”.

Обичам кратката поетична форма. С малко думи да кажа онова, което ме вълнува, но така, че да звучи красиво и запомнящо се. Японската поезия е като глътка въздух за мен. Наслаждавам се на творбите на източните поети, които знаят как да нарисуват с малко думи великолепието на природата, изяществото на изгрева и залеза, дълбоките човешки чувства … Освен поезията, децата са онези, които ми дават сили и увереност през годините. И до днес те ме зареждат с позитивизъм и творчески импулс. Аз съм педагог и обичам професията си, а децата винаги са усещали моята искреност към тях и сега ми се отблагодаряват с обич и признателност. Специално искам да благодаря на Ибоя Здравкова, която е художник на корицата на стихосбирката, както и на Бистра Дамянова – автор на предговора” – каза Розалина Спасова.

Даниела Замфирова – директор на Исторически музей – Лом, организатор на събитието, поздрави поетесата за нейното несекващо творческо вдъхновение.
Присъстващите в галерия „Поломие” бяха приятно изненадани от младата и талантлива пианистка Мария Ивайлова, която изпълни музикален поздрав за Розалина Спасова. Поетесата получи поздравления от Община Лом, от ученици, приятели и почитатели на нейното изкуство.

Розалина Спасова е родена във Видин, през 1925 г. Семейството ѝ се премества в Лом през 1934 г., където завършва Ломската девическа гимназия и Полувисшия институт за детски учителки.
Стихосбирката ѝ „Подслон” излиза през 2000 г. Тя е автор на многобройни публикации: статии, репортажи, интервюта, есета, размисли, пътеписи и монографии. Спасова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Лом“.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder