55 000 младежи се явиха на матура по български език и литература

55 000 младежи се явиха на матура по български език и литература

Преразказът за 7-класниците е по откъс от романа „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич.

Стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров е произведението, по коeто днес писаха дванадесетокласниците на държавния зрелостен изпит, съобщиха от просветното министерство. Темата традиционно бе съобщена в 12 ч., предадоха от segabg.com.

Журналистката от в. „Монитор“ Стела Маринова бе определена чрез жребий от заместник-министър Таня Михайлова да генерира теста по български език и литература за държавния зрелостен изпит днес. Като пожела късмет на зрелостниците, тя натисна клавиша, избирайки комбинация от въпроси и темата за 41-и въпрос.
Заместник-министър Таня Михайлова пожела успех на всички зрелостници. Тя ги призова да не се притесняват, да спазват изискванията, да са максимално честни, да работят по всички модули и да положат усилия, за да дадат максимума от себе си и покажат всичко, което са научили.

Над 55 000 дванадесетокласници отидоха днес на държавен изпит по български език и литература. За втора поредна година матурата се проведе в два модула.
Над 10 хиляди квестора, които следва да „охраняват“ класните стаи, коридорите и дори санитарните възли, дебнеха за преписвачи.

Срещу опитите за преписване и тази година се включи видеонаблюдението в реално време.
А такова има във всяка от близо 4200 класни стаи.
44 850 са заявили желание за участие във втория задължителен изпит – по предмет по избор. На 23 май ще се състои следващата матура, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Преразказ по откъс от романа „Седем хайдути и едно магаре“, на Бранислав Нушич, трябаше да направят седмокласниците, които също държаха изпити днес. В 10 ч. започна националното външно оценяване за тях.
Първата част беше тест от 25 въпроса, а времето за работа – един астрономически час.
Вторият модул пък беше на преразказ върху непознат текст, в порядъка на 90 минути.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder