Програма за празника на Монтана „Свети Дух“, съпътстващи събития

Програма за празника на Монтана „Свети Дух“, съпътстващи събития

Алея на изкуствата и занаятите ще съпътства за шеста поредна година Международния фолклорен фестивал в Монтана, посветен на празника на града Свети Дух, съобщават от Пресцентъра на Общината.

Майстори на народни занаяти от цялата стана ще подредят своите произведения на пл. „Жеравица”, още на 25 май.
„За първи път ще има изложба на реставрирани автентични носии.” – уточнява Лидия Костова от Регионалната занаятчийска камера, която е инициатор и организатор на събитието.

Троянска и интериорна керамика, дървени сувенири и дърворезба, изделия от кожа, ръчно изработени ножове, накити от различни материали, декоративни пана с чипровски мотиви, рисувани кратуни, бродирани ризи, картини и сувенири от природни материали, ще украсят алеята до откритата сцена на централния площад.

През четирите дни – част от майсторите ще правят и демонстрации, а посетителите ще имат възможността, под вещото им ръководство да се опитат да си изработят нещо сами. Майстор Димитър Терзиев, от Троян, ще предостави възможност на всеки, който желае да направи глинен съд на автентично грънчарско колело. На Алеята на изкуствата и занаятите са предвидени и различни занимания за деца. Очаква се те да проявят голям интерес към рисуването, с помощта на спрей.

Поредното шесто издание на фестивала на народната кухня „Бабина душица“, което е част от програмата за отбелязване на Празника на Монтана Свети Дух, е на прага ни. Домакините са Клуб на любителите на кафе и дебели книги и Община Монтана.
Събитието ще започне сутринта на 26 май – събота, на площад „Жеравица”, пред сградата на Областна администрация.

„Ще разпалим отново огньовете на българското и ще сготвим всичко, което се сещаме, че са готвили нашите баби, дядовци, стринки, тетки, майки, бащи и вуйчовци, както и комшийката Пенка, попадията и на Николай Даскало жена му Венета. И както обикновено ще има дегустация, в която ще бъдат отличени най-вкусните и майсторски докарани гозби, а сготвеното ще бъде раздадено на желаещите да опитат.
Тази година отново сме поканили поети и писатели да готвят заедно с нас, но в конкурса може да се включи всеки, стига да заяви участие на адрес elilozanova@abv.bg, а в празника може да участвате и без предварителна заявка!” – казва Ели Лозанова, която е и душата на фестивала „Бабина душица”.

Компетентно жури, оглавено от кмета на Община Монтана Златко Живков, ще дегустира традиционните ястия и ще отличи майстора на едно от тях в 14 ч., на 26 май.
А след това е ред на гостите и публиката на празника да докажат, че почитат народната кухня.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder