Белодробно болни излизат на протест днес

Белодробно болни излизат на протест днес

От клиниката във Виена отказват трансплантации.

Белодробно болни излизат на протест, днес, пред Министерството на здравеопазването, предадоха от eurocom.bg.

Недоволните ще излязат под мотото „Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?”.

Тежко болните пациенти алармират, че вече не получават шанс за лечение – получават единствено откази за извършване на белодробни трансплантации, от страна на клиника във Виена, с която би трябвало да имаме договор, по линия на международната организация „Евротрансплант“.

В момента чакащите за белодробна трансплантация у нас са 16 души. „Ако не се предприемат спешни мерки, те няма да дочакат своя нов бял дроб, обясни пред Дарик организаторът на недоволството и председател на „Асоциация пулмонална хипертония“ Тодор Мангъров.

Чакащите за белодробна трансплантация у нас, в момента, са 16 души.
Ако не се предприемат спешни мерки, те няма да дочакат своя нов бял дроб.“, обясни организаторът на недоволството и председател на „Асоциация пулмонална хипертония“ Тодор Мангъров.

Вече двама белодробно болни са починали, тъй като здравните власти не са им осигурили възможност за навременни трансплантации.

Трансплантация на бял дроб, в България, не може да бъде извършена поради ред причини. Все още български клиники тази манипулация не могат да я правят. За да се направи трансплантация на бял дроб, на български пациент, е необходимо българският пациент да отиде и да бъде обгрижен, само че в клиника в Европа.“, посочи още той.

Според нашите здравни власти, визирайки Министерство на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите, работата е свършена и няма нито една основателна причина българските пациенти да не се обгрижват по линията на Евротрансплант, а според Евротрансплант ние нямаме такъв договор“, допълни Мангъров.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder