Топ вести
21.02.2020 - Разследват касиер в Информационния център на Община Видин за отклоняване на средства от такси (Новините на Видин Вест – ранна емисия)
21.02.2020 - Голямо количество нарязан безакцизен тютюн е установено на територията на столицата (Снимки)
21.02.2020 - Стряскащи данни от приключилата операция ROADPOL
21.02.2020 - Наградиха европейската шампионка по борба Мими Христова от Враца
21.02.2020 - Във Видин осигуряват безплатен обществен транспорт за Голяма Задушница (Разписание)
21.02.2020 - Близо 17 200 текстилни изделия, имитации на световноизвестни марки, задържаха митническите служители
21.02.2020 - 1000 лева за новородено в Чипровци
21.02.2020 - Европейски проект обединява МВР – Видин и Враца да работят съвместно с Полицейски инспекторат на окръг Долж – Румъния (Снимки)
21.02.2020 - Враца бе домакин на семинар, посветен на медиацията (Снимки)
21.02.2020 - Заради злоупотреби: МВР и Прокуратурата влязоха в данъчното на Община Видин
Дарение на Академик Ячко Иванов обогати колекцията на библиотека „Гео Милев“, в Монтана

Дарение на Академик Ячко Иванов обогати колекцията на библиотека „Гео Милев“, в Монтана

В Деня на българската наука, посветен на Европейската година на културното наследство, който се проведе на 25 май, в художествената галерия „Кирил Петров“, в Монтана, в присъствието на председателя на БАН чл.-кор. Васил Николов, кмета на града Златко Живков, доц. Борислав Великов, член на настоятелството на БАН, координатора на РАЦ проф. Петър Петров, директора на Института по балканистика, с Център по тракология – БАН проф. Александър Костов, учени от Академията и изследователи от региона, Регионална библиотека „Гео Милев“ получи дарение от Акад. Ячко Иванов, Гл. редактор на „Списание на БАН“, Издателство „Проф. Марин Дринов“ към Българската академия на науките.

Направеното дарение се състои от 83 тома, на стойност около 750 лв. То обхваща целия спектър на съвременното познание. Екземплярите са 83, а броя на заглавията – 81. Преобладават книгите в областите социология, философия, техника, медицина, история, музика, езикознание и литературознание, но има и художествени произведения и периодични издания.

И още едно дарение бе направено, по време на конференцията, организирана от Българската академия на науките, Регионалния академичен център на БАН, община Монтана, Института за Балканистика, с Център по тракология към БАН, Държавния архив и Регионалният исторически музей в Монтана. Проф. д-р ист. н. Александър Костов дари на библиотеката своя изследователски труд „Транспорт и комуникации на Балканите (1800-1914)“.

Библиотечният колектив присъства на конференцията, където бяха разгледани темите „Българският Северозапад в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“, Якимовското съкровище, Долнодунавските крепости, Чипровският килим, Йордан Радичков, духовата музика като част от най-разпознаваемите знаци за Българския Северозапад, които го поставят на картата на обединена Европа.
Присъстващите имаха възможност да разгледат и изложба за българския принос към културно-историческото многообразие на Обединена Европа, подготвена от Научния архив на БАН, която е подредена в художествената галерия „Кирил Петров“.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder