Борисов и Путин разговаряха за сътрудничеството София-Москва

Борисов и Путин разговаряха за сътрудничеството София-Москва

Министър-председателят ни посочи, че двете страни, сега, могат да си сътрудничат и по темата „Западни Балкани“.

Акценти в разговора между президента на Руската федерация Владимир Путин и премиерът Бойко Борисов, бяха темите за Западните Балкани, Сирия и борбата с тероризма, съобщиха от Пресцентъра на Министерския съвет.

Борисов отбеляза, че това е третата среща помежду им и подчерта, че сега двете страни могат да си сътрудничат и по темата „Западни Балкани“. Той запозна Путин с приоритетите на българското европредседателството и по-конкретно – с изграждането на проекти за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност в региона, съобщават от nova.bg.

Русия винаги е имала своето влияние в Европа и затова е добре да знаете какви проекти правим. В сферата на сигурността и борбата с тероризма работим много добре с вашите служби, както и в областта на туризма и земеделието“, заяви още българският премиер.

Възможностите за разширяване на сътрудничеството, в сферата на сигурността както на европейско, така и на международно ниво, обсъдиха двамата лидери. Борисов посочи, че усилията трябва да бъдат главно насочени към превенция на тероризма – посредством борба с насилствения екстремизъм и радикализацията.

Надявам се тази среща да създаде добри условия за развитие на нашите отношения“, съобщи руският президент. Той посочи, че това може се осъществи в сферата на икономиката, културата и духовните връзки. Като пример за това, руският глава, даде честването на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война, както и Деня на българската култура, просвета и на славянската писменост.

По време на двустранната среща, от българската делегация присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петков, а от руска – външнополитическият помощник на президента Юрий Ушаков, министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров и заместник-министърът на външните работи Александър Грушко.

По-късно Путин дава официален обяд, в чест на българския министър-председател.
На него ще присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова.
От руска страна ще бъдат – първият вицепремиер и министър на финансите, заместник-министърът на външните работи, министрите на промишлеността и търговията, на енергетиката, на културата, както и ръководителят на Федералната агенция по туризъм, председателят на Управителния съвет на „Газпром“ и президентът на „Лукойл“.

На руския държавен глава Путин, Борисов подари икона на Исус Христос, изработена от монах в Света гора. Това съвсем не е първа проява на жест от страна на министър-председателя ни, при последната им среща, когато Владимир Путин дойде в България, премиерът Борисов, подари на руския президент куче.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder