Ново село ще кандидатства с проект, за откриване на нови работни места

Ново село ще кандидатства с проект, за откриване на нови работни места

Общинските съветници в Ново село обсъдиха откриването на нови работни места за хора от социално уязвими групи, на редовното си заседание, днес, 30 май.
Материалите бяха внесени от кмета на Общината Георги Стоенелов, предадоха bnr.bg.

Съветниците трябваше да гласуват промяна в Общинския план за интегриране на ромите, за да се създаде възможността местната управа да кандидатства с проект за нови работни места, обясни Деяна Стоянова, секретарят на общинската администрация:

Промяната, която е първата точка от дневния ред на Общинския съвет – за промяна и допълване на Общинския план за интегриране на ромите, трябваше да се актуализира, поради това, че Община Ново село кандидатства с проект по две оперативни програми. В програмата се набляга основно на ромите, които по последното преброяване, през 2011 година, в община Ново село 70 са се самоопределили. Те са много повече от 70, но толкова са се самоопределили като такива. Програмата не е само за роми, тя е и за социално уязвими групи, като в община Ново село са около 70 семейства, които са социално уязвими. Затова трябваше да се променят данните в Плана, за да можем да кандидатстваме, тъй като крайният срок е 31 май. При евентуалното одобрение на този проект, Общината ще може да осигури работни места на тези групи.“

Основно в общинското предприятие „БКС“ – озеленяване, работник, паркове и гробари, ще са работните места, които ще наброяват около 40.
Проектът предвижда децата в Ново село да бъдат включени в различни дейности и кръжоци.
Съветниците одобриха Общинската програма за закрила на детето – 2018 г. Те гласуваха промяна в капиталовите разходи – като 5 000 лв., заделени за закупуване на контейнери за смет, бяха пренасочени за изравняване на общински терени. Контейнери и кофи за боклук ще бъдат осигурени с други средства, това увери кметът на Общината.
Съветниците подкрепиха Общинска администрация при кандидатстването й за европейски средства, с които да се изгради и оборудва спортна инфраструктура в село Неговановци; да се рехабилитират улици в четири от селата – Ново село, Флорентин, Винарово и Неговановци; да се възстановят площадни и паркови пространства в общинския център, Ясен, Неговановци и Винарово.
Разгледани бяха искания за отдаване под наем или преразглеждане на условията на вече сключени договори за наем на общински помещения – за аптеката в Ново село, за поставяне антена на един от големите мобилни оператори и за ползване на спортния комплекс в общинския център.

Бяха разгледани и молби за отпусане на еднократни помощи, от нуждаещи се.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder