Внукът на Радичков представи изложбата „Неосветените дворове”, в Монтана

Внукът на Радичков представи изложбата „Неосветените дворове”, в Монтана

Първите думи, които Радичков пише, през август 1963 година, в своите Сибирски тетрадки са :
„Поразен съм от този огромен покровски събор, разположен на гарите, изграден със славянска широта и разточителност, колкото разнороден ,толкова и единен в очакването. … под светлините, висящи в губещото се в мрака небе и те бяха обърнали себе си към земята, за да осветят тази подвижна, или спяща, или шептяща в просъница Русия. Спяха бебетата под топлите гърди на майките, спяха децата отпуснати в скутовете, спяха руси и мургави.”

Фотографиите от това пътуване в Сибир, след които големият наш писател създава пътеписа „Неосветените дворове”, са наредени в галерия Кутловица, в Монтана. След представянето на тези непознати снимки в столицата, преди няколко месеца, изложбата обикаля страната.
В Монтана тя е експонирана в залата на дружеството на художниците „Тенец”, онзи работлив дух от разказите на Радичков.
Изложбата е събитие от програмата на Община Монтана, за празника на града – Деня на Свети дух.

Преди 16 години, точно на този ден, Йордан Радичков бе отличен със званието почетен гражданин на Монтана”, разказва кметът на Монтана, Златко Живков, пред гостите на галерията и благодари на внука Йордан Радичков, кръстен на дядо си, за това че е дошъл да ни разкаже за него, тук, където са корените му.
„Много обичам да обикалям местата, където дядо ми е обикалял, където е отраснал“, казва Радичков. „Чувствам се малко особено, малко притеснено. Това място е оставило траен отпечатък не само в човека Радичков, но и в писателя Радичков“.
След като ни разказва как се е стигнало до сибирското пътуване младият Радичков допълва: „Пътувайки, дядо ми успява до такава степен да се отплесне, че да достигне до селенията на шаманите, на Бог, на мистични същества. И заедно с това, докато пътува из тая необятна земя, в продължение на 4 месеца, да се връща непрестанно и към своя малък роден двор, който като че ли където и да отиде по света, никога не го оставя, и го дърпа за ръката, и му напомня за себе си.”

Посетителите на изложбата имат възможност да си купят 8 том от събраните съчинения на Йордан Радичков. Книгата съдържа два пътеписа „ Неосветените дворове” и „Малка северна сага”.

„Малка северна сага” е написана след пътуването на писателя в Швеция. Поканата за него, той получава след като френското издателство „Галимар” през 1980 година публикува „Неосветените дворове” и прави нашия талантлив земляк световно известен. Радичков е първият българския автор, публикуван от престижното френско издателство.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder