Измерване на въглероден оксид в издишания въздух и демонстрации за Световния ден без тютюн, във Видин

Измерване на въглероден оксид в издишания въздух и демонстрации за Световния ден без тютюн, във Видин

Днес, на 31 май, отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. Той преминава под мотото „Тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявания“, тази година, предаде bnr.bg.

На този ден се акцентира на рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за една ефективна политика за намаляване на нивата на потреблението му. А как ще бъде проведен денят, във Видин, съобщи д-р Гергана Джамбова – директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ):

Тази година Регионалната здравна инспекция предвижда – от 11 до 13 часа, консултативният кабинет за отказване от тютюнопушене, който се намира в сградата на РЗИ- Видин – да бъде изнесен в Крайдунавския парк. Там ще се провеждат безплатни консултации, демонстрации с пушещата кукла Сю, измерване на въглероден оксид в издишания въздух и количеството на карбокси хемоглобина на пасивни и активни пушачи.“

Статистиката сочи, че България е на едно от първите места по тютюнопушене в Европа, а това, от своя страна, води до по-висок ръст на инфарктите и инсултите.

Световният ден се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация, от 1977 г.
Оттогава, по инициатива на Американската общност за борба с рака, ежегодно, се организира кампания срещу тютюнопушенето.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder