С възстановка и тържествена заря село Градец чества 168 години от Въстанието в Северозападна България

С възстановка и тържествена заря село Градец чества 168 години от Въстанието в Северозападна България

Честването в памет на загиналите във въстанието започна в местността „Драката“, където бе отслужена заупокойна молитва от отец Григорий, съобщиха от Община Видин.


Официални гости на събитието бяха Огнян Ценков, кмет на Община Видин, Генади Велков, председател на Общински съвет Видин и потомците на Петко Маринов, водач на въстанието, и Ангел Първянкин и Надежда Първянкина, потомци на баба Йона Първянкина, която като дете е помагала на ранените в сражението. Отбелязването на годишнината се организира от кметство Градец, читалище „Просвета 28.11.1928“ и със съдействието на Община Видин.
С приветствия към жителите и гостите на събитието се обърнаха кметът на Община Видин и Илия Томов, кмет на селото.
В словото си Ценков каза:

„За мен е гордост да присъствам на тържеството по случай отбелязването на 168 години от Въстанието в Северозападна България-1850 лето – Пашапетковата размирица. Днес ние отдаваме почит към загиналите и се прекланяме пред силата и патриотизма на хората, които се вдигнаха на бунт за правда. Нека пазим в сърцата си спомена за знайните и незнайни герои, дали живота си за свободата на България”.


Село Градец заема достойно място във видинската историческа памет от 1850 година, където са проведени последните сражения с турските войски. Това е едно от първите и големи въстания в Северозапада, което обхваща Видинско, Ломско, Кулско и Белоградчишко, а също и първото за социални права и свободи на българското население. Патриотичен клуб „Бдинци“, съвместно с „Тимошки хайдути” представиха възстановка, която пресъздава най-драматичния за селото момент от събитията около избухването, провеждането и разгрома на въстанието.
Честването завърши с тържествена заря.

Екип: Видин Вест

Снимки: Община Видин

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder