Референдум за излизане от ЕС се заканиха да инициират българските превозвачи

Референдум за излизане от ЕС се заканиха да инициират българските превозвачи

Референдум за излизане от ЕС се заканиха да инициират българските превозвачи, ако предвидените мерки в пакет „Мобилност 1“ бъдат приети без промяна. Ако новите правила бъдат одобрени, няма да има български транспортен бизнес в Европа, заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор Съюз на международните превозвачи.

Сред проблемните според бранша предложения са задължението водачите да се прибират в домовете си на всеки три седмици и забраната да нощуват в камионите си. Спорен е и периодът, след който започват да се изплащат командировъчни средства с размер на командировъчните в държавата, през която преминават.

Предложенията в пакет „Мобилност 1“ се гласуват от 17 часа българско време в Транспортната комисия на Европарламента. По същото време българският евродепутат Ангел Джамбазки организира протест.

Водачи на камиони, които се намират в близост до белгийската столица, дори във Франция и Холандия, ще се включат в протеста, посочи Васил Пиронков, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Ангел Траков, председател на Съюза на международните превозвачи, заяви от своя страна, че датата на протеста е била оповестена едва миналата седмица и времето за реакция е малко.

Предложенията на Европейската комисия по пакет „Мобилност 1“ са унищожителни за българските транспортни компании. Ако бъдат приети в сегашния им вид, за родните превозвачи било по-добре да са като македонските и сръбските си колеги, които няма нужда да отговорят на такива изисквания, посочи Йордан Арабаджиев и изтъкна, че крайната мярка, която браншът разглежда, е иницииране на референдум за излизане от Европейския съюз: „Ако бъдат приети тези правила, ние считаме, че просто няма да има български транспортен бизнес в Европа. Това го казваме като краен вариант, тъй като турските, сръбските и македонските превозвачи няма да отговарят на такива изисквания, по-добре ние да инициираме организиране на такъв референдум. Искам да бъда оптимист и това да не наложи. Очаквам някой в Западна Европа да ни чуе и да приеме аргументите ни, че няма как с административна регулация да се унищожава цял един бизнес“.

Ако бъдат приети, новите правила ще направят българските транспортни компании неконкурентноспособни и ще ги изхвърлят от европейския пазар, категорични са превозвачите.

Екип:ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder