Видин се поклони пред подвига на Ботев и на загиналите за свободата на Родината

Видин се поклони пред подвига на Ботев и на загиналите за свободата на Родината

Община Видин отбеляза с тържествена церемония 142 години от гибелта на Христо Ботев и в памет на всички, пожертвали живота си за свободата и независимостта на България.
Тя се състоя пред паметника на великия поет и революционер, във Видин.
На церемонията сред официалните лица бяха кметът на Общината Огнян Ценков, народният представител Росен Живков, областният управител Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков и др., съобщиха от Пресцентъра на Общината.

Слово по повод 2 юни поднесе кметът Огнян Ценков. В него той подчерта, че трябва да помним историята си и да тачим своите герои, защото техният дух е част от духа на България и благодарение на неговата сила тя оцелява през вековете, а народът ни днес живее в свободна страна.
Ценков се спря на важни моменти от творческата и революционна дейност на Христо Ботев.
Той ни оставя творби, които живеят в сърцата на всички истински родолюбци и патриоти. Аз съм сигурен, че нашите деца харесват и рецитират стиховете на Ботев, разбират техния смисъл и послания” – заяви видинският кмет. В словото си Огнян Ценков говори за делото и героичната смърт на българския революционер, пронизан от вражески куршум, на този ден, на връх Вола, във Врачанския Балкан, по време на последния тежък бой, който води с четата си срещу турските поробители.
Героичното наследство ни кара да се гордеем, но и да следваме заветите на нашите прадеди, да пазим и обичаме България! За да бъде свободна – такава, каквато винаги си я представя Ботев и дава живота си за нея. Нека духът на родолюбеца и на неговите последователи живее във всеки от нас. Поклон пред паметта на героите” – завърши речта си кметът на Видин.
Рецитал, посветен на Деня на Ботев представиха ученици от ОУ „Любен Каравелов” и СУ „Цар Симеон Велики”.

Венци и цветя, пред паметника на българския поет и революционер, бяха поднесени от Огнян Ценков, от името на народния представител Владимир Тошев, от Росен Живков, Албена Георгиева, Генади Велков, от името на Веселка Асенова – началник на Регионално управление на образованието, Видинска Света митрополия, от представители на държавни и културни институции, на политически партии, на обществени организации, училища и много граждани.

Точно в 12.00 часа прозвучаха сирените и всички сведоха глава в знак на почит пред героите, загинали за свободата и независимостта на Родината ни.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder