Американски специалисти излекуваха с имунотерапия рак на гърдата

Американски специалисти излекуваха с имунотерапия рак на гърдата

Намираме се пред прага на малка революция, това коментира експертът Ласло Радвани от Института за изследвания върху рака, в Торонто.

Жена с рак на гърдата, в напреднал стадий, срещу който химиотерапията се е оказала неефикасна, е излекувана в САЩ, с експериментална имунотерапия, сочат резултати от изследване, съобщиха btvnovinite.bg.

Здравословното й състояние бе критично – метастази на рака бяха засегнали други органи, включително черния й дроб, но пациентката е смятана за излекувана от две години – увери изследователски екип от Националния онкологичен институт в Бетесда и университета в САШ – Ричмънд.

Подробности за пациентката няма, освен, че била на 49 години, когато върху нея е започнало експерименталното лечение.

Имунотерапията представлява стимулиране на имунната защита и вече даде много добри резултати срещу някои видове рак – на белите дробове, простатата, шийката на матката, кожата, левкемия.

Сега описаният метод се изразява в отнемане на лимфоцити /имунни клетки/ от пациентката и манипулация в лабораторна среда, преди да се реимплантират в организма ѝ. Те минали специална селекция, за да се разбере кои от тях разпознават раковите клетки. След това били реактивирани, за да ги атакуват. Лимфоцитите били придружени от инхибитор на контрола на имунната защита, за да бъде деблокирана контраатаката на имунната система.

Така бе създадена високо персонализирана противоракова терапия, която позволи изчезването на тумора“, обясниха учените.

Реакцията към лечението е безпрецедентна – посочи експертът Ласло Радвани, от Института за изследвания върху рака в Торонто, Канада. – Пред прага сме на малка революция“.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder