Над 100 млн. лв. са нужни на Варна, за избягване на наводнения при силен дъжд

Над 100 млн. лв. са нужни на Варна, за избягване на наводнения при силен дъжд

Кметът сравни вчерашния пороен дъжд с бедствието в Аспарухово.

Общо над 100 млн. лв. са необходими на Варна, за да не се наводнява градът при интензивни валежи като вчерашния“, заяви на пресконференция кметът Иван Портних, предават dariknews.bg.

От дълго време проблемът наболява и остава нерешен, защото в централната градска част битовата и дъждовната канализация трябва да се разделят, посочи Портних.

Но са нужни внушителни инвестиции. Изграждането на разделна канализация, в центъра на Варна, ще струва над 60 млн. лв. Проект има изготвен, но е необходимо финансиране. И нов колектор Битоля-Пирин е необходим, който би поел дъждовните води, които към момента се стичат от горната част на Варна до долната. Изграждането му обаче ще коства 40 млн. лв.

Търсят се възможности да се финансират двете инфраструктурни подземни съоръжения, но засега не става ясно откъде ще бъдат осигурени средствата. Докато канализацията не се раздели и не бъде изграден новият колектор, при интензивни валежи, подобни на вчерашния, Варна ще продължи да се наводнява, това стана ясно от думите на кмета.

Иван Портних направи сравнение с бедствието в Аспарухово, през 2013-та година. В продължение на два часа, във Варна, се изсипал дъжд в количество, колкото за месец и половина. Средната месечна норма е 50 л/кв.м., докато само вчера количеството вода е било 72 л./кв. м. В пика на валежа – по време на най-критичните 5 минути – количеството на дъжда е било дори 160 л./кв.м.

Щетите по тротоарите и настилката по новоремонтираните пътни участъци ще бъдат възстановени, за сметка на фирмите изпълнители, като работата им започва още днес“, подчерта Портних. Свлечените земни маси ще бъдат разчистени, а подлезите – отводнени.

Строителството на новия булевард „Левски“ ще е спряно, до момента, в който не изсъхне почвата по трасето. Иначе по изградената досега инфраструктура на новия булевард няма сериозни щети“, заяви още Портних.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder