Меркел: Засега е невъзможно Русия да се присъедини към Г-7

Меркел: Засега е невъзможно Русия да се присъедини към Г-7

Германския канцлер Ангела Меркел изключи днес възможността за възстановяване на формата Г-8 на водещите индустриални държави, от който Русия беше отстранена, след като анексира Крим.
Меркел каза по време на своята първа сесия за отговаряне на въпроси на депутати в германския парламент, че изключването на Русия е било „неизбежно“. По думите й засега е невъзможно Русия да се присъедини към Г-7.
Новата процедура беше договорена от управляващата коалиция и предвижда Меркел да отговаря на депутатски въпроси три пъти в годината. Досега нямаше практика ръководителят на германското правителство да взаимодейства пряко с парламентаристите на подобни сесии.
Канцлерката беше попитана от депутат от партията „Алтернатива за Германия“ дали изключването на Русия от Г-8 е било правилно и дали е добре да се възстанови този формат.
Тя отбеляза, че страните, които влизат в Г-7, се придържат към общи ценности, включително спазването на международното право. Според нея анексирането на Крим от Русия е било „крещящо нарушение“ на международното право.
Меркел обаче се застъпи за поддържане на диалог с Русия, включително от гледна точка на съществуващите разногласия.
„Има постоянни контакти, има контакти във формата Г-20. Трябва да разговаряме помежду си и правим това“, каза тя.
Канцлерката заяви, че очаква „трудни обсъждания“ на срещата на върха на Г-7 в Канада по-късно тази седмица.
Меркел каза, че ще положи усилия, за да гарантира, че комюникето от форума няма да падне под договореностите от лидерските срещи на Г-7 и Г-20 миналата година.
Тя отбеляза, че междувременно САЩ са се изтеглили от Парижкото споразумение за климата и иранската ядрена сделка, а също така налагат мита върху вноса на алуминий и стомана от свои съюзници. По думите й това свидетелства за „сериозни проблеми с многостранните споразумения“.

Източник:БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder