Най-добрите световни висши учебни заведения

Най-добрите световни висши учебни заведения

Масачузетският технологичен институт за седми пореден път оглави рейтинга на най-добрите университети в света в класацията на британската компания „Куакуарели Саймъндз“, публикувана вчера за 15-и път. В нея са включени почти хиляда най-добри световни висши учебни заведения.
MТИ е коронясан за седми пореден път, превишавайки рекорда на Харвардския университет. Следващите три вуза също са американски – Станфордският университет, споменатия вече Харвардски университет и Калифорнийският технологичен институт.
Следват двата прочути британски университета – Оксфорд и Кембридж, които тази година сменят местата си.
Единственият друг от топ 10, който не е американски или британски, е Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих, който е 7-и, подобрявайки класацията си с три места. Останалите три в десятката са лондонският Имперски колеж (Imperial college), Чикагският университет (САЩ) и лондонският Университетски колеж (University college).
Най-високо в класацията от азиатските вузове е Националният университет на Сингапур. За първи път от 2006 г. в топ 20 влиза китайският Университет Цинхуа, скочил от 25-о на 17-о място.
От руските университети в първата стотица влиза Московският – „Ломоносов“ – на 90-о място, подобрявайки рейтинга си с 5 места. Санкт-Петербургският университет е 235-и в класацията, следван близо от Новосибириския и Томския.
От българските вузове единствен сред първите 1000 е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, който дели местата от 800 до 1000 в обща група от 200 вуза от най-различни страни.
„Куакуарели Саймъндз“ публикува този рейтинг от 2004 г., като оценява вузовете по шест критерия. Сред тях са академичната репутация (40 процента от общия бал), съотношението между преподавателския състав и броя на студентите (20 процента), индекса на цитиране (20 процента), репутацията сред работодателите (10 процента), делът на чуждестранните студенти (5 процента) и делът на чуждестранните преподаватели (5 процента).

Източник:БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder