Протест пред парламента против рестарта на АЕЦ „Белене“

Протест пред парламента против рестарта на АЕЦ „Белене“

Протест срещу строителството на АЕЦ „Белене“ се проведе пред парламента.

Сред противниците бяха и от „Демократична България“, които внесоха декларация в парламентарната комисия по енергетика да се спре процедурата по рестартиране на проекта, предадоха vesti.bg.

Правителството не изпълни предписанията на Народното събрание от 2012 година да се проучат условията за изграждане на парогазова централа в Белене. Нищо не се направи и по проекта за Седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, с вече закупеното оборудване, посочват протестиращите.

И екозащитникът Петко Ковачев беше сред протестиращите, които заявиха, че не са съгласни със строителството на втора атомна без да е нужна на България.

Мартин Димитров, който е един от организаторите на протеста пък заяви: „ГЕРБ и БСП единодушно ще рестартират проекта. Което е огромна опасност за България – екологична, сеизмична и финансова“.

Мартин Димитров, един от организаторите на протеста, заяви: „ГЕРБ и БСП единодушно ще рестартират проекта, което е огромна опасност за България – екологична, сеизмична и финансова“.

България няма нужда от „Белене“ като производство на ток. Кой строи ядрена централа в сеизмичноопасна зона?“, попита той, допълвайки: „Смятам, че „Белене“ няма да бъде построена, но има опасност да се похарчат още милиарди“, съобщи още той.

Очаква се докладът за размразяването на строежа да се гледа от парламента, в четвъртък.

Депутатът от ГЕРБ и член на енергийната комисия, в парламента, Александър Ненков и депутатът от БСП Атанас Костадинов коментираха казуса „Белене“.

„Трябва да намерим инвеститор, който да построи АЕЦ „Белене“, за своя сметка“, заяви Ненков. „Докато колегите от БСП са включили в решението си тотална отмяна на мораториума, то в решението на ГЕРБ се дава мандат на енергийния министър и на правителството да преговарят при определени ясни условия – да се намери частен инвеститор, който е готов с наличното оборудване, което ние вече сме платили, да довърши проекта за своя сметка и да понесе целия риск“, обясни той.

Атанас Костадинов не е съгласен, обаче: „Решението на колегите ми звучи по следния начин – абсолютно за всичко, от тук нататък, отговаря министърът на енергетиката. Само преди 2-3 месеца бяхме свидетели на казуса „Има министър на енергетиката-няма министър на енергетиката“.

Искаме малко по-институционално да се подходи“.

Ако свалим целия мораториум, както е в решението на БСП, това ще означава, че дори да няма инвеститор, държавата ще е принудена да осъществи проекта“, контрира Ненков. Според Костадинов обаче мораториумът трябва да отпадне, защото трябва да се даде ясен знак, че държавата иска този проект да има реален живот: „Сега сме абсолютно задължени да поставим нещата на реална основа. Трябва да се отвори врата“.

„До момента цялата история на този проект е еманация на влияние от политически решения, политическа ситуация. Идва време, когато политическата класа трябва да поиска прошка и извинение, за това, че си играе с този проект“, допълни той.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder