Връх на епидемиите от морбили, в Румъния, десетки бебета и деца починаха

Връх на епидемиите от морбили, в Румъния, десетки бебета и деца починаха

Бум на морбили предизвиква смъртта на десетки бебета и деца, в Румъния, като ежеседмично се съобщава за 200 нови случая.
Лекарите коментират, че бумът на заболяването се подхранва и от ниските равнища на ваксинация, съобщават news.bg.

Известни личности проведоха кампании, които предупреждават за опасностите от имунизацията, а суеверия като предпазване от предотвратимата с ваксини болест, със зелев сок или непочистване на жилището, също изнерви лекарите.
Съществуват и доктори, които се оплакват, че не разполагат с достатъчно запаси от ваксини.

Александру Рафила, ръководител на лаборатория в Националния институт за инфекциозни болести в Букурещ, заявява, че силно заразната болест се разпространява по-бързо, защото милиони румънци работят в чужбина, излагайки се на различни щамове на вируса и след това се прибират вкъщи.

Рафила уточнява, че болестта за пръв път се е появила сред циганите в Северозападна Румъния, през 2016 г. По думите му, щамът на болестта е чужд на Румъния, но често се среща в Италия.

Близо 13 700 души, в Румъния, са се заразили с морбили, откакто епидемията е избухнала през 2016 г. 55 души са починали, от които само един бил имунизиран, по данни на Националния център за надзор и контрол на заразните болести.

Препоръчва се ваксинацията на 95 % от населението, апелира Световната здравна организация. Румъния има едно от най-ниските нива в Европа – а именно, по-малко от 84 на сто.

Евроцентърът за профилактика и контрол върху заболяванията посочи, че броят на случаите на морбили, на Стария континент, се е утроил, през миналата година, като Украйна, Румъния и Италия са най-засегнатите.

Лекари като Рафила се обявяват срещу известни личности като напр. Оливия Стеер, тв водеща, която публично подкрепи позицията да се избягва ваксинирането.

За съжаление има апетит за нещо сензационно“, коментира Рафила, като допълни: „Хората, които се противопоставят на ваксинацията, са популяризирани (в медиите) по начин, който е, да речем, неетичен.“

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder