Стартовата учителска заплата става 920 лв.

Стартовата учителска заплата става 920 лв.

Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха новия колективен трудов договор, имащ за цел да разпише по-благоприятни условия за заетите в системата на предучилищното и училищното образование, съобщават actualno.com.

От Министерството очакват да повишат привлекателността на учителската професия, благодарение на повишаване на заплащането, което да стимулира работещите в образователната система.

Новите параметри на договора предвиждат стартовата заплата за учителите и други педагогически специалисти, която към момента е 760 лева, да стане 920 лева.

За старши учителите и старши възпитателите възнаграждението ще бъде повишено на 955 лв., а за главен учител – 1005 лева.

Предвидено е и по-високо заплащане на директорите и заместник-директорите, също и на педагогическите специалисти, за които работата с деца не произтича от преките служебни задължения.
С не по-малко от 60 лева месечно ще се заплаща и наставничеството на учителите.

Предвижда се и увеличение на средствата за т. нар. лекторски часове. Това са часовете, които са над минималната задължителна преподавателска норма“, обясни заместник-министърът на образованието, инж. Таня Михайлова.
Увеличението трябва да се случи на 1 януари 2019 година, но при добро изпълнение на бюджета е възможно то да стане факт още от началото на новата учебна година, през месец септември.

Новият колективен трудов договор поставя акценти и върху разработване и прилагане на политики за недопускане на агресията в училище.

Промени, които са насочени към по-ясно и точно регламентиране на правата и задълженията на ученици и родители. Предвидено е родителите, при записването на учениците, да се запознават с всички нормативни изисквания, а това да се уверява с техния подпис. След това те са длъжни да спазват изискванията на съответното училище. Предвидена е и съвместна работа по осъществяване на Стратегията за възпитателната дейност. Училището никога не е бягало от втората функция, която изпълнява, а именно възпитателната работа“, заявява зам.-министър Михайлова.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder