Каракачанов – Армията е заложник на политиката вече цели 28 години

Каракачанов – Армията е заложник на политиката вече цели 28 години

Министърът на отбраната говори за парадокси в закона, които е възможно да попречат на ремонти на хеликоптери.

За пилотска грешка трудно може да се говори при снощния инцидент с Ми-17, каза военният министър Красимир Каракачанов, след посещението си във Военномедицинската болница на пострадалия борден техник Алексей Каменов, съобщават dariknews.bg.

Към момента водеща версия е техническа повреда в опашния вид на самолета. Армията и в частност авиацията вече 28 години е заложник на политиците, заяви още Каракачанов.

Той обясни, че става въпрос, най-вероятно, за повреда в опашния винт на хеликоптера, като даде подробности за извършените полети от екипажа през деня: „Машината е изпълнила за деня четири полета – сутринта със специалните сили на полигона в Црънча и два пъти на летище „Крумово“. Машината е била в изправност, през 2016 г. е минала на ремонт през „Терем – Летец“, а през май е преминала отново на преглед. Ресурсът ѝ е бил 500 часа, тя е летяла малко повече от 300, говоря след ремонта“.

Летците са с опит. Единият има 600 летални часа, другият – 498 часа. Според моето предварително мнение, трудно можем да говорим за пилотска грешка, тъй като хеликоптерът е бил зависнат, както се казва, тоест е бил почти неподвижен. Упражнението, което са изпълнявали, е по спасяване с въже, качване на пострадал. Хеликоптерът е бил почти неподвижен, не е правил някакви сложни маневри или фигури. Най-вероятно става въпрос за повреда в опашния винт, такова е първоначалното впечатление“, подчерта Красимир Каракачанов.

На въпрос имат ли вина политиците за състоянието на ВВС, министърът на отбраната отговори:
Армията много отдавна е заложник на политиката, на празни приказки и на безхаберие – от 28 години. Заради рязане и съкращаване в армията и приказки, че не ни трябват пари за ново въоръжение, модернизация или поддръжка, се стига до подобни неща. За две години имаме два подобни инцидента. Миналата година в случая с „Пантера“ ставаше дума за нов хеликоптер, а тук става дума за минал на ремонт, като той е, може би, най-новият от старата техника. През октомври 1989 г. е получен и е влязъл на въоръжение в българската армия. Имаше готовност да се ремонтира другият Ми-17, само че със сегашния закон за обществените поръчки, при който сульо и пульо могат да жалят… Оказа се, че някаква млада девойка, не помня откъде беше, обжалва. Вижте парадокса: техника собственост на Министерство на отбраната, за да бъде ремонтирана във военно-ремонтно предприятие, собственост на Министерството на отбраната, в „Терем – Летец“, трябва да прави обществена поръчка! При положение, че в България няма друг, който може да го извърши, законът позволява на всеки, който реши, да обжалва. И ремонтът на другия Ми-17 не е започнал точно поради това обжалване“.

Пострадалият борден техник Алексей Каменов е в стабилно състояние, кислородозависим е, гръдната травма, която има е средно тежка, към тежка. На този етап няма опасност за живота му, напълно контактен и адекватен е, съобщи началникът на ВМА – бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder