Сетиха се! Цял арсенал  останали боеприпаси в завод „Миджур“ – цъкат! (видео)

Сетиха се! Цял арсенал останали боеприпаси в завод „Миджур“ – цъкат! (видео)

Взривните вещества, останали от унищожения завод „Миджур” край Горни Лом, не се съхраняват правилно и има риск от нова трагедия, съобщиха от Главната прокуратура.

Те се съхраняват без система за ранно предупреждение, допълват още от Темида.
При производствена авария, на 1 октомври 2014 г., предприятието беше разрушено, а 15 души загубиха живота си.

До сензационните разкрития се стигна след като кметът и председателя на Общинския съвет в Чупрене са сигнализирали до прокуратурата, че и към момента складовете на завода не покриват всички изисквания за безопасност и застрашават живота и здравето на населението.
При сигнал и последвала проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР се установява, че в складовете на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, вризвни изделия, както и средства за взривяване.
Върховната административна прокуратура е проверила сигнала и е установила, че на територията на завода няма средства за ранно предупреждаване на персонала, компетентните органи и населението.
Фирмата, отговорна за съхранението и безопасността на опасните материали, не е показала договори за въоръжена охрана или документи за собствени или наети складови помещения.
Заключението на ВАП е, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на
въпросните вещества.
Преценено е, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от компетентните органи.
Не е установено кой е собственик на завода.
На брифинг, областният управител Албена Георгиева заяви, че последна проверка в завод „Миджур“ е направена на 22 май, тази година и тя е била комплексна. Няма опасност за населението, коментира областният управител.
Вижте още…

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder