Майките на деца с увреждания: Чакаме да бъде приет Законът за личната помощ!

Майките на деца с увреждания: Чакаме да бъде приет Законът за личната помощ!

Проблемът ни е приемането на Закона за лична помощ. Затова сме пред Народното събрание, за да се гласува и да стане поне една част от реформата, която дава възможност на нашите деца да оцелеят и хората с увреждания да живеят. Това е животоспасяващ закон!“ Това казва Вера Иванова – част от протестиращите родители на деца с увреждания, предадоха bnr.

Поехме обещание вчера, че няма да разрастваме още градове до петък. Ще останем в палатките пред Народното събрание, докато не се гласува поне първият закон за личната помощ. Той е абсолютно готов. Буквално изчакваме мнението на господин Бойко Борисов“.

Иванова отказа да коментира поведението, от изминалия ден, на вицепремиера Симеонов. Тя заяви, че повечето народни представители гледат в обратна на палатковия лагер посока, качвайки се в колите си. Но че те остават в него.

Имаме обещана среща с госпожа Караянчева. Втория път, когато влезнахме, с тениските с надписа, който очевадно ги дразни: „Системата ни убива“, до седмица обеща, че лично ще ни се обади и ще проведем среща. До там беше! Сега трябва ли отново да влизаме с тениските?“

Красимира Обретенова, която от няколко месеца е в Холандия, заедно със своята дъщеря, оприличи протестите на родителите като „агония в две посоки“:

Агония на абсолютната безпомощност на премиера Борисов да се справи по някакъв начин с управлението и агония от страна на майките. Борисов изобщо не знае за какво става дума. Това е огромният проблем. Ние искаме реформа, която да облекчи цялата държава и цялото общество. Искаме преструктуриране на Министерството на труда и социалната политика и по този начин да икономисаме средства на обществото. Това нещо го казваме милион пъти. Достойният живот на хората с увреждания е следствие от това. Хората с увреждания трябва да излязат от прерогативите на Агенцията за социално подпомагане – централизирана институция, в която няма половин човек, който прави разлика между диабет и епилепсия.
Когато става дума за необходимостта от пари за реформи, господин Борисов е много притеснен, както и Валери Симеонов, който беше изключително циничен, вчера, и просто трябва да му бъде поискана оставката, заради този цинизъм. Говорим за пари за реформа, а не за пари, които да се раздават „на джоб“. Имате едно Огромно Министерство на труда и социалната политика, където се подвизават 8000 некомпетентни люде. Имате 80 милиона лева повече бюджет, а няма социални услуги и няма нищо насреща!
Ами, господин Борисов, вие се заемете, не господин Петков. Бисер Петков е от половин година в това министерство, а това министерство съсипва хиляди животи и семейства от 11 години поне“!

Обретенова посочи, че електронното правителство в Холандия позволява ненужната администрация, там, да е съкратена и облекчава самите институции.

По отношение на деца с увреждания, във възрастовата група за деца от 5 до 18 годишна възраст, всички политики се осъществяват чрез образователната система.
Личният лекар, по епикризи, заявява в общината в общинския отдел по социална политика, че има еди какъв си пациент, по електронен път, и от този отдел посещават човека и се приключва. Записах дъщеря си в училище с акта ѝ за раждане от България, с 5 епикризи и с холандския си осигурителен номер. Приключих“.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder