Топ вести
21.05.2019 - ЕК приветства окончателното приемане от Съвета на нови правила за пластмасовите изделия за еднократна употреба
21.05.2019 - Предадоха на съд мъж, убил майка си по особено мъчителен начин и с особена жестокост
21.05.2019 - Мъж ударил два пъти в главата митничар на „Капитан Андреево“
21.05.2019 - 10 години затвор за родители, дрогирали и снимали бебето си в порнографски клип
21.05.2019 - Борисов инспектира строежа на храм „Св. Прокопий Варненски“
21.05.2019 - Родителите на загиналия алпинист Иван Томов събират пари, за да приберат тялото му в България
21.05.2019 - Полицията задържа трима видинчани за притежание на наркотици
21.05.2019 - Българската банкерка, участвала в корупционна схема за милиарди долари, призна вината си
21.05.2019 - Жена загина в катастрофа на пътя Монтана – София
21.05.2019 - Телефони, лекарства и забранени предмети са открити при обиск в килиите на Митьо Очите и Миню Стайков
Областният управител разпореди забрана за къпане в река Дунав, край Видин

Областният управител разпореди забрана за къпане в река Дунав, край Видин

Забранява се ползването на водните площи по цялото поречие на реката, на територията на област Видин, през летния сезон на 2018 г., съобщават от Областна администрация Видин.

Областният управител на Видин Албена Георгиева издаде заповед за забрана за къпане в Дунав по цялото поречие на територията на региона. Заповедта е в сила от вчера и ще важи до края на летния сезон.
Административният акт е издаден на основание Закона за водите и във връзка с писма от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), в които се изразява становище, послужило за мотивите към заповедта.

Здравната инспекция е уведомила областния управител, че кметовете на общините на територията на област Видин, през 2018г. не са предоставили проекти на заповеди за обявяване на водни обекти за общо ползване за къпане, а са издали заповеди за забрана на къпането през целия сезон.

Директорът на РЗИ – Видин е представил допълнителна информация за резултатите от взети на 7 юни проби от повърхностните води на река Дунав до крепостта „Баба Вида“. Водите на р. Дунав се определят като „лоши“. Резултатите от изпитването по показател Ешерихия коли е почти 3 пъти, а по Чревни ентерококи е 1 и ½ над задоволителното качество за водите за къпане. Пробата е взета съгласно изискванията на Наредба №5 от 30 май 2008г. за управление качеството на водите за къпане. Изследването е извършено за наличието на микробиологични показатели: Ешерихия коли в 100 мл. и Чревни ентерококи в 100 мл. вода.

Регионална здравна инспекция – Видин информира, че къпането в Дунав е свързано с риск от излагане на замърсяване с неблагоприятни за здравето последици и е предложeно да се издаде заповед за забрана за къпане в река Дунав на територията на област Видин. Изтъква се още фактът, че състоянието на водните площи не отговаря на изискванията на наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, с цел осигуряване безопасността на хората и предотвратяването на инциденти.
Във връзка с това специално внимание се обръща на учениците, които Регионалното управление на образованието трябва да информира относно забраната за къпане в Дунав през ваканционния сезон. С публичното оповестяване и с изпълнението на заповедта са ангажирани кметовете на общините Видин, Ново село, Брегово и Димово, и съответно кметовете и кметските наместници във всички населени места по поречието на река Дунав на територията на областта.
Областният управител призовава за стриктно спазване на забраната с цел опазване живота и здравето на хората.

Пълният текст на заповедта е публикуван на официалната електронна страница на Областна администрация – Видин, раздел „Търгове и обяви”.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder