Топ вести
03.06.2020 - Кунчев: Задължителните мерки ще отпаднат, но някои неща остават силно препоръчителни
03.06.2020 - НАП и бизнесът продължават обсъжданията на Наредба Н-18
03.06.2020 - Държавен куклен театър – Видин отново отваря врати на 13 юни
03.06.2020 - Неизвестни нападатели с качулки и шапки са нанесли побой над 16-годишен младеж в Монтана
03.06.2020 - Д-р Цветан Ценков: До месец и половина се надявам да започне ремонта на Е-79 в отсечката Видин – Ружинци
03.06.2020 - Връчиха трудовите договори по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Видин“
03.06.2020 - Заловиха афганистанци в хладилното ремарке с дини на паркинга на крайпътен комплекс в близост до Видин
03.06.2020 - Кабинетът отпусна средства за Рилския манастир
03.06.2020 - На 15 юни падат всички мерки, остават само социалните
03.06.2020 - Зорница Русинова с дарение за децата от социалните услуги във Враца
Баща на загинал в „Миджур“ – прокуратурата улеснява оправдателните присъди

Баща на загинал в „Миджур“ – прокуратурата улеснява оправдателните присъди

Очаквах тази присъда, защото естеството на обвинителния акт не предвещаваше нещо добро“. Това заяви Димитър Димитров, баща на един от загиналите, във взрива, в завод „Миджур“ край Горни Лом преди четири години, предадоха actualno.

Обвиняеми, но невинни на първа инстанция, са собственикът на „Видекс“ Валери Митков, чийто син загина в експлозията, бившият началник на отдел „Контрол на общоопасните средства, в МВР, Божидар Василев, инспекторът по безопасност на труда в завод „Миджур“ Палма Иванова и Ивелина Бахчеванова – бивш директор в икономическото министерство.

Според Димитров в обвинителния акт имало много експертизи, но нито една от тях не била насочена в търсене на пряка вина от обвинените по делото. Освен това не ставало нито дума за вноса на мини за утилизиране. Той добави и, че по международна конвенция нашата държава се задължава да унищожи чакащите над 190 000 за утилизиране мини от завод „Миджур“. Това беше реверанс към Валери Митков, смята бащата на загиналия Михаил.

Дадох дума, пред паметта на сина си, да търся истината, каквото и да ми струва. В България правосъдие трудно се раздава – особено на хора, които са по високите етажи на властта“, допълни Димитров.
Той мисли да стигне до Европейския съд, ако се налага, защото вярва, че там няма да ги интересува кой какъв е. „Загубихме една битка, но не и войната“, каза покрусеният баща и поиска да бъдат наказани виновните – тези, които реално са извършили престъпление.
Междувременно, кметът на село Чупрене Ваньо Костин съобщи, че днес, 20 юни, експерти от свикана от областния управител на Видин комисия, ще направят проверка на складовете на завод „Миджур” – заради складираните там над 190 000 мини, заради които Костин подаде сигнал, тъй като счита, че те не са съхранявани както трябва и дори нямат адекватна охрана. „Живеем тук и живеем 4 години, с тези мини – има известна доза притеснение, има риск, по всяко време може да се случи нещо непредвидено, но няма къде да ходим, тук живеем – единствената надежда е, ако държавата направи нещо“, пояснява Костин.

Припомняме, че делото досега преминава при сериозни скандали – с искане за отвод на прокурор Мирослав Костов, защото е позволил унищожението на над 1500 мини, които, според него, не били доказателство по делото.
Костов не допуснал на първото заседание и Димитър Димитров. Това е станало, макар съдът да е разрешил присъствие.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder