Катастрофите ни струват над 1 милиард годишно

Катастрофите ни струват над 1 милиард годишно

У нас загубите от катастрофи възлизат на над 1 млрд. лева годишно. Това показват данни от доклад на вътрешния министър, Валентин Радев, до Министерския съвет, съобщава profit.

В документа са посочва, че единствено изплатените пари по „Каско“ и задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, възлизат на около 700 млн. лв. за последната отчетна година. Добавено е и, че това са само една част от направените разходи, във връзка с вече състояли се катастрофи.

Проверка показва, че останалите пари възлизат на около 400 млн. лв. Те основно са изплатени за обезщетения за пострадали и загинали, също и за подобряване на пътната инфраструктура, за превенция и за закупуване на нова техника на служителите на Пътна полиция, с която инцидентите да се предотвратяват. Така сумата нараства на над 1 млрд. лв. годишно.

Само за сравнение – в САЩ загубите от катастрофите се изчисляват на 1.2 млрд. долара годишно, където населението е над 320 млн. души.

Данните от доклада сочат още, че през 2017 година, в страната, са регистрирани 6888 тежки пътнотранспортни произшествия. При тях са загинали 682 и са ранени 8680, от които 6737 са леко пострадали, а 1943 тежко.

За първи път, след тригодишен ръст на жертвите на пътнотранспортните произшествия, през 2017 г., тази тенденция бе преустановена и се постигна намаление по всички показатели на тежките пътнотранспортните произшествия с 516, на убитите с 26 и на ранените с 694“, потвърждава една от положителните точки в документа.

Един от изводите в доклада показва, че смъртността по нашите пътища е една от най-високите сред държавите – членки на ЕС.

95 убити на 1 милион жители, за 2017 г. – при средно ниво за Европейския съюз – 49, а в някои страни членки и под 30 загинали. Това не е случайно!

Именно тези големи разлики са отражение на различията в основните фактори, които определят безопасността на движението – нивото на безопасност на пътната инфраструктура, поведението на участниците в движението, пасивната и активна безопасност на автомобилния парк, качеството на доболничната и специализираната медицинска помощ.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder