Синдикалисти уверяват – под 1 % са злоупотребите със социални помощи

Синдикалисти уверяват – под 1 % са злоупотребите със социални помощи

Около 3,08 лв. плащаме месечно за социални помощи. Това е изчислила Ваня Григорова, икономистът на КТ „Подкрепа“. През последните години делът на средствата за социално подпомагане от данъчни приходи устойчиво намалява.

Размерите на помощите и критериите за достъп до тях са унизителни, според Григорова.

Делът на регистрираните злоупотреби със социални помощи е нищожен – между 0,04 % и 1,18 %. Затова не може и да се говори за професия безработен. Въпреки това, ¾ от запитаните в анкета заявяват, че има хора, които получават социални помощи без да го заслужават.
74,6 % са на мнение, че се злоупотребява чрез корумпирани служители или фалшиви документи. Според запитаните, основно ромите са тези, които злоупотребяват със социални помощи.

От друга страна, анкетата показва, че хората не познават социалната система. 79 % не правят разлика между осигурителни плащания и социални помощи. 48 % не я познават, а 29 % твърдят, че познават добре или много добре социалната система.

Издадените инвалидни пенсии не са доказателство за злоупотреби. 500 000 са хората, получаващи инвалидна пенсия, казва Григорова.
Инвалидите у нас са на половина от средното за световния мащаб, по нейни думи. Тя е изумена по какъв начин „едни много хитри хора“ успяват да излъжат всички държавни институции за мизерна социална помощ.

Обаче, тези наслагвания оказват въздействие върху общественото мнение.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder