Парното и топлата вода поскъпват с около 7 %, от юли

Парното и топлата вода поскъпват с около 7 %, от юли

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7 %, заради увеличението на цената на природния газ, от 1 юли. Това се установи на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, съобщиха dnevnik.

Енергийният регулатор намалява исканото увеличение, от страна на „Булгаргаз“, от 18 % на 10.81 %. Има още към 13 млн. лв., получени в повече от „Булгаргаз“ през миналата година, които, до този момент, не са отразявани в цената, чрез нейното намаляване, е мотивът на регулатора.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че повишаването на цената на природния газ ще се отрази на цените на топлинната и електрическата енергия:

Това е минималното повишение, което ние определяме, въз основа на твърде високите цени на суровия петрол и на петролните деривати на международния пазар. Цени, върху които нито „Булгаргаз“, нито правителството на България, могат да влияят“, посочи той.

Комисията ще вземе окончателното решение за цените на 29 юни.
В момента работят експертите и затова аз не мога да дам отговор по отношение на повишението на цената на топлинната енергия, както и на електрическата енергия“, допълни още Иванов

Николай Павлова, изпълнителният директор на „Булгаргаз“, посочи, че решението на КЕВР ще затрудни доставките на природен газ в страната. От дружеството, пък, смятат, че има опасност да не бъдат в състояние да изпълняват своите лицензионни задължения.

В петък, на закрито заседание, КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на природния газ, а на 1 юли, в неделя, енергийният регулатор окончателно ще обяви какви ще бъдат цените на електро и топлинната енергия.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder