Специално: 5 години Дунав мост 2! Оправдаха ли се очакванията? (видео)

Специално: 5 години Дунав мост 2! Оправдаха ли се очакванията? (видео)

„Сам по себе си, мостът не може да раздвижи икономиката на Видин, трябват комплексни действия и ние вървим в правилната посока“, каза областния управител на Видин – Албена Георгиева.

Mиналата седмица, мостът, свързващ Видин с Румъния навърши 5 години от пускането му в експлоатация. Името Нова Европа, трябваше да донесе повече инвеститори и нова надежда за хората в най-бедния район в Европа – Видин. Оправдаха ли се очакванията на хората и властта, разказваме в следващия репортаж.

Желанието на видинчани – България и Румъния да бъдат свързани в мост е още от 1909 година, когато официално събират подписка и я
изпращат до тогавашните управляващи.

Албена Георгиева – областен управител на Видин
„Век по-късно, тази идея е факт и мостът Нова Европа е символ на обе-динението между българи и румънци.“

С голяма еуфория, мостът беще пуснат през 2013-та година. Оправдаха ли се очакванията на хората в най-бедния район на Европа?

Елена Матеева – учител във Видин
„Някак си, не успяхме да хванем подходящия момент, този мост да заработи и задържи младите хора тук“

Стоян – жител на Видин
„ По кой начин мостът може да допринесе за благосъстоянието на народа, от този регион? Мост – преминават по него и готово!“

А преминаващи по мостовото съоръжение – има.

Албена Георгиева – областен управител на Видин
„ До края на 2017-та година, по моста са преминали 3 млн. и 200 хиляди МПС. Очаква се, до края на тази година, да премине и 4 милионното пре-возно средство.“

Постъпленията в държавната хазна са над 105 милиона, до момента, а очакванията са, инвестицията за моста да бъде върната до 15 години. Хората от Видин, обаче, не усетили промяна. Регионът продължава да поддържа най-висока безработица в цялата страна.

Елена Матеева – учител във Видин
„Логично е да има бизнес, да има капитали, да има производства, които да използват тази транспортна артерия, но това не се случи и това е жалкото.“

Стоян – жител на Видин
„ Щеше да е добре, ако приходите от моста се диференцират. 20% да остават във Видин.“

Единственото, което се промени е трафикът на тиро-овете. Заради огромния поток, ежедневно, се образуват и километрични опашки. Не веднъж се стига и до протести.

„ Всяка седмица е така! Това не е нормално, по 12 часа на идване и 12 на отиване чакаме“, каза възмутен шофьор на ТИР.

Една от причините за липсата на инвестиции е и лошата инфраструктура. Преди няколко месеца, десетки се вдигнаха на бунт с искане за магистрала, такава е обещана до 2022-ра година, а недеждата е скоростният път да доведе и инвеститори.

Албена Георгиева – областен управител на Видин
„Това е приоритет в програмата на правителството и ще бъде изпълнено в срок.

Как и кога ще се усети промяната във Видин?

Елена Матеева – учител във Видин
„ Има начин, но той е по-скоро на държавно ниво и на областна управа. От там, може би, трябва да се подскаже на държавата от какво имаме нужда, да се изисква и настоява. Тогава мисля, че ще се случат нещата.

Албена Георгиева – областен управител на Видин
„За развитие на региона са необходими комплексни усилия. Сам по себе си, Дунав мост 2, не е достатъчен за да развие икономиката. Нужни са комплексни действия. Мисля, че вървим в правилната посока. Вече имаме филиал на Русенски университет и го казвам, в такъв смисъл, че ин-веститорът, който би дошъл тук ще иска квалифицирани кадри, по този начин той ще ги има. Нашите съграждани могат да бъдат спокойни, че с тези комплесни действия, ще успеем да раздвижим нашия регион.
И бих искала да завърша с това, че Дунав мост 2 е новата история на Видин, така както Баба Вида е символ на нашата богата история от миналото.“

Автор: Калин Иванов

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder