Десети юбилеен събор за автентичен фолклор „Дунавски ритми“, Видин 2018

Десети юбилеен събор за автентичен фолклор „Дунавски ритми“, Видин 2018

Фолклорна магия – памет за бъдещето.

Видинският край е известен с богатото си фолклорно наследство и традиции. Народно читалище “Цвят 1870” и тази година ще бъде домакин на традиционния Събор за автентичен фолклор “Дунавски ритми”, който ще се проведе на 7 юли (събота), предадоха от Народно читалище „Цвят 1870“.

За десети път, от 1998г., видинчани ще посрещнат любителски читалищни състави от цялата Видинска област.

Целта на това културно събитие е да съхраним и популяризираме богатото фолклорно наследство на Видинска област, нейните обичаи и традиции, като по този начин това фолклорно наследство да бъде предавано на младото поколение.

Фолклорният събор “Дунавски ритми” е част от Националния културен календар.
Съборът ще се проведе на открита сцена, в Крайдунавския парк на гр.Видин, с начало 09:00 часа и ще продължи през целия ден.

В Събора ще вземат участие самодейци от над 30 фолклорни певчески и танцови групи за автентичен фолклор и индивидуални изпълнители от селища на цялата Видинска област.

Интересни фолклорни танци ще представят съставите от Винарово, Връв, Флорентин, Косово, Сланотрън, Иново, Антимово, Градец, Делейна, Неговановци, Кутово, Извор, Горни Лом, Кошава, Долни Лом, Раковица, Ясен, Дунавци, Капитановци, Тияновци и Майор Узуново.
Разнообразни автентични носии ще представят от селата Кошава, Бойница, Ясен, Неговановци, Раковица и Кула. Очакваме с голям интерес изпълненията на фолклорни клубове от Видин.

В програмата на събора ще се организира Конкурс за автентичен костюм, с награден фонд в три категории: женски, мъжки и детски костюми.

Фолклорният събор няма състезателен характер, но изявите на изпълнителите и конкурсът за автентичен костюм ще се наблюдават от етнографи, танцови и музикални специалисти.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder