Топ вести
04.06.2020 - НАП ще запечатва обекти само на доказано недобросъвестни търговци
04.06.2020 - Още шестима в област Видин са излекувани от COVID-19
04.06.2020 - Две лица, обявени за общодържавно издирване, са открити при специализирана полицейска операция в Лом
04.06.2020 - Професионално оборудвана оранжерия за отглеждане на канабис е разкрита в село Крайници
04.06.2020 - 71-годишен кулчанин счупил стъклото на предна лява врата на колесен трактор с дървена тояга
04.06.2020 - Поредна жертва на коронавируса у нас, през последното денонощие има 25 нови случая
04.06.2020 - Прекратяват се ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб
03.06.2020 - Мобилните екипи на ОДМВР-Видин ще посетят 16 населени места през месец юни
03.06.2020 - Във Видин поставиха метално сърце за съхранение на пластмасови капачки (Снимки)
03.06.2020 - Още двама души излекувани от Коронавирус във Видин, единият е медицински служител в МБАЛ „Св. Петка“
Промените в изплащането на болничните и какви са капаните и уловките

Промените в изплащането на болничните и какви са капаните и уловките

Марио Нинов, експерт от КТ Подкрепа коментира, че действително няма да има промяна в изплащането.

Предложението болничните да се изчисляват по изпуснатите от работника часове, а не по дни, дойде от министъра на социалната политика Бисер Петков, на тристранния съвет.

Експертът от КТ Подкрепа, Марио Нинов, сподели, че реално промяна в изплащането на болничния няма да има, защото те и към момента се изплащат според работните часове на даден работник. Промяната, която предлага министерството се отнася до уеднаквяване на режимите за начисляване и изплащане на болничните.
Тази промяна, главно, засяга хората, които работят на сменен режим и при тях се наблюдава т.нар. сумирано отчитане на работното време, обясни той.
В България работят над 400 хил. души по такъв начин. По негови думи, тези хора са засегнати, тъй като те работят и през почивните дни, обикновено по повече часове на ден и в случай, че болничните им се начисляват на брой пропуснати работни дни, това ги ощетява.

Председателят на АИКБ, Васил Велев, коментира, че промяната, настъпила в изплащането на болничните след Нова година, е била неизгодна и сега казусът ще бъде поправен. По негово мнение, работодателите, обявяващи се против промените, са единични случаи и всички приемат предложенията с одобрение.

Нинов, от своя страна, обаче подчерта, че и двете синдикални организации в Съвета за тристранно сътрудничество са против промяната и са изразили несъгласието си на всички нива. От КТ Подкрепа смятат, че този режим е по-благоприятен от действащия, в момента, но проблемът е, че различните закони не се третират по еднакъв начин заради подзаконовите нормативни актове и наредби. Те настояват да се промени наредбата за паричните обезщетения и начинът за изплащане от НОИ да мина по начина, по който се регламентира отчитането в Наредбата за отпуските. Нинов подчерта, че много често тези хора работят и на втори трудов договор и когато са в болничен, не е ясно, дали наистина го използват, или всъщност са на друга работна позиция.

Сега предложените промени, според Велев, внасят повече справедливост и прецизност, подобряват нормативната база и не вредят на никого, ощетявайки го.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder