Филиал Видин на Русенския университет бе домакин на кръгла маса

Филиал Видин на Русенския университет бе домакин на кръгла маса

Събитието на тема „Пригодност за заетост на завършилите висше образование“ откри член-кореспондент проф. дтн Христо Белоев, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“.
В него взеха участие проф. дтн Георги Михов – ректор на Технически университет – София, проф. д-р Велизара Пенчева – председател на Общото събрание на Русенския университет, проф. д-р Иван Евстатиев – председател на Асоциацията за кариерно развитие във висшето образование, Албена Георгиева – областен управител на Видин, Веселка Асенова – началник на Регионално управление на образованието, Генади Велков – председател на Общински съвет – Видин, Момчил Станков – административен директор на филиал Видин на Русенския университет, представители на бизнеса, на учебни заведения и др., съобщиха от Пресцентъра на Общината.

В работата на кръглата маса се включи и заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков. Той приветства от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков инициаторите за провеждането ѝ, като подчерта, че темата е изключително полезна, днес, когато Видин има вече филиал на висше учебно заведение, а от новата учебна година предлага и обучение в магистърски програми. Пасков изтъкна, че изграждането и укрепването на дългосрочно партньорство е сред основните общи цели на Русенския университет, държавната, местната власт и бизнеса. Трета година филиал Видин привлича все повече млади хора с предлаганите актуални специалности в различни направления, след завършването на които биха могли успешно да се реализират не само в нашия град, но и на други места в страната. Заместник-кметът заяви, че за Община Видин развитието на висшето образование, наравно с развитието на средното образование се превръща в един от най-важните приоритети.

Презентация по темата направи проф. д-р Пенчева, като отбеляза, че Русенският университет залага на интегрирани методи, за да могат завършилите студенти да поемат своя професионален път. Тя представи етапите на прехода от висше образование към заетост и подчерта активната роля на държавата в това отношение, съвместната работа с общини, училища и работодатели. Обърна също внимание на провежданите информационни кампании, които представят възможностите за заетост, проучването на пазара на труда, предлагането на стажантски програми. Проф. д-р Велизара Пенчева информира, че около 70 студенти от филиал Видин са преминали 240-часово обучение при работодатели.
Ректорът на Русенския университет изрази удовлетворението си от интереса към кръглата маса и проведената дискусия. Проф. Белоев изказа своята признателност към Община Видин и към кмета Огнян Ценков за неговата лична инициатива да бъдат изплащани семестриалните такси на 10 студенти първокурсници, от филиала в нашия град. Това става за трета година, след прието решение на Общинския съвет.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder