Храмов празник във видинското село Бела Рада

Храмов празник във видинското село Бела Рада

Църквата в селото носи името на Св. Великомъченик Прокопий. Тя е осветена на 8 юли 2007 година, съобщиха от Пресцентъра на Община Видин.

За да отбележат празника, хората се събраха пред сградата на кметството, поради дъждовното време. Сред поканените гости беше заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов. Той поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Общината Огнян Ценков. „Приветствам ви за инициативата да организирате това събитие и възпитавате у хората уважение към местните традиции и православната вяра. Убеден съм, че и занапред ще работите, съвместно, за възраждането и развитието на своето селище, за добруването на хората, които живеят тук. Пожелавам на всички да бъдете здрави, да посрещате заедно много хубави празници, да има благоденствие и късмет за вас и вашите семейства!” – пише в адреса.
По традиция, на този ден, се приготвя курбан, който бе благословен от Видинския митрополит Даниил. Негово Високопреосвещенство извърши водосвет и призова да спазваме традициите, защото те са извор на живот. „Нека Св. Прокопий да пълни домовете ви с всички блага, да дава здраве, мир и добруване” – каза владиката.
Верка Монова, кмет на с. Бела Рада, благодари за пожеланията и за съдействието, от страна на Община Видин, и тази година да бъде осигурена възможност на жителите да отбележат своя духовен празник.
След това всички присъстващи опитаха от агнешкия курбан.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder