НСИ предвижда – нулева миграция до 5 години

НСИ предвижда – нулева миграция до 5 години

Предстои и преброяване на населението през 2021 година.

Колкото българи напускат страната ни, за да търсят щастие в чужбина, толкова и ще се завръщат от странство, у нас. Така емиграцията ще спре.

Предвиждането за нулева миграция, най-късно до 5 години, е на Сергей Цветарски – председател на Националния статистически институт.

Прогнозата на шефа на НСИ е по повод стопяващата се разлика между връщащите се в България и заминаващите извън границите ѝ. По негови думи и раждаемостта у нас не е ниска. Дъното е достигнато през 1997 година и оттогава тя върви в посока нагоре.

НСИ започва подготовка и за следващото преброяване на населението. То ще е през 2021 година. Тепърва ще се реши дали да бъде електронно, с преброители или смесено.

Освен преброяване на населението, ще се събира информация за жилищните характеристики на домовете, за енергийната ефективност на апартаменти и къщи.

Обезателно ще ни питат и за предмети с по-дълъг живот – печки, перални, плазмени телевизори, климатици..Вероятно сред въпросите ще фигурира и този каква професия упражняваме. Целта е да бъдат проследени условията, при които населението живее.

У нас, последното преброяване е било през 2011 година, в него са участвали около 45 хиляди преброители. Близо 42 % от хората са попълнили анкетите онлайн, а за предстоящото преброяване се предвижда броят им да бъде по-висок – 68 %, като се има предвид факта, че такъв е процентът на домакинствата, използващи интернет.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder