С колко поскъпнаха жилищата в България и в ЕС?

С колко поскъпнаха жилищата в България и в ЕС?

Цените на жилищата в Европейския съюз (и в частност, в еврозоната), нараснаха през първото тримесечие на 2018 година с най-солидно темпо, от единадесет години насам, като в същото време техният растеж в България продължава да надвишава съществено средноевропейския, но е по-слаб, отколкото в края на предходната година, сочат данни на Евростат.

Подобно ценово развитие би трябвало да подкрепи икономическия растеж през следващите месеци, понеже притежателите на жилища ще се почувстват по-богати и по-склонни да харчат повече, информираха novini.

Според европейската статистика, цените на жилищата в еврозоната са нараснали, през трите месеца, до края на март 2018-а година, с 4,5 % в сравнение с година по-рано и след повишение с 4,3 % през последното тримесечие на 2017 година. Това представлява тяхно най-солидно повишение от първото тримесечие на 2007-а, насам – повече от година преди глобалната финансова криза. Нейният официален старт беше поставен с фалита на американската банка Lehman Brothers, есента на 2008 година.

В рамките на Европейския съюз, растежът на жилищните цени се ускори до 4,7 %, от 4,5 % в края на 2017 година, като отбеляза най-ударно повишение от края на 2007 година.

На тримесечна база, темпото на растеж на жилищните цени, в еврозоната, в началото на 2018-а година се забави до 0,6% от 0,8% в края на миналата година, но се ускори в рамките на целия ЕС до 0,7% от 0,6 на сто.

Данните за България, на Евростат, отчитат, че жилищните цени са нараснали през първото тримесечие с 0,9 % на тримесечна и със 7,1 % на годишна база, но след повишение, в края на 2017-а – съответно с 1,6 % и с 8,2 на сто. За последно, жилищните цени в страната ни се понижиха на тримесечна база, преди повече от две години – третото тримесечие на 2015 година, когато се свиха с 0,5 на сто.

Забавянето на растежа на цените на българските жилища, на годишна база, отрежда на нашата страна 11-та позиция, сред всчики страни-членки на ЕС, отстъпвайки шестата позиция, която бе факт през последното тримесечие на изминалата година.

Най-солиден ръст на цените на жилищата, в началото на тази година, бе отчетен в Латвия /скок с 13,7 %/, която е следвана от Словения /с 13,4 %/, Ирландия /с 12,3 %/ и Португалия /с 12,2 %/.
Спад при цените на жилища на годишна база, в същото време, е отчетен единствено в Швеция /с 0,4 %/, Италия /с 0,4 %/ и Финландия /с 0,1 %/.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder