Ще поскъпне ли хлябът, след повишаването на цената на тока?

Ще поскъпне ли хлябът, след повишаването на цената на тока?

Скок на цената на хляба, от тази есен. Това предвиждат хлебопроизводителите. Причините – увеличението на тока, природния газ, обилните дъждове и наводненията през последните седмици и лошата реколта. На някои места, в страната, поскъпването вече е факт.

В Пазарджик поскъпването на хляба е между 10-15 стотинки, а в Хасково – с 10 стотинки. Там вече масовият хляб е близо 1 лев. Според експерти, от бранша, към този момент няма основателна причина цената на насъщния да се вдигне, тъй като увеличението на тока и природния газ е от твърде скоро и производителите, все още, не са платили сметките, за да разберат как новите цени влияят на приготвянето на хляба.

За да не зависи цената на хляба, от цените на тока и газта, експерти от бранша искат 5 % ДДС на хляба. Но с колко точно ще поскъпне насъщният – сметките ще са готови наесен. От Браншовия съюз на хлебопекарите и сладкарите заявиха, че стойностите на хляба в Хасково и Пазарджик, вероятно, са дело на търговци – за да тестват пазара, а не на хлебопроизводителите.

За райони в страната, в които реколтата от пшеница е силно засегната, задари дъждовете през изминалите седмици, се оплакват зърнопроизводителите. Затова, тези, до 300 лв. за тон пшеница, които, в момента се плащат в Северна България, е възможно да се покачат.

Производителите отказват да коментират защо цената се е покачила. В страната, хлябът щял да поскъпне през септември. Именно тогава ще стане ясно – дали цената на зърното ще се покачи и с колко са се увеличили разходите на производители, за да достигне хлябът до щанда в магазина.

Реколта 2018-а, сега се жъне, а дъждовете през изминалите седмици влошили качеството на 25 % от добива в Северна България, според производители.
Заради ценовия скок на основните източници на енергия, у нас, скъпият хляб няма да подмине и Благоевград, където пекарите също са обезпокоени.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder