САЩ подготвя мита върху още китайски стоки, за 200 милиарда долара

САЩ подготвя мита върху още китайски стоки, за 200 милиарда долара

САЩ изготви нов списък от китайски вносни стоки, на стойност 200 милиарда долара годишно.

На тях смятат да наложат 10 % мито, от септември, съобщи американският търговски представител Робърт Лайтхайзър, цитиран от Ройтерс.

В списъка фигурират стотици хранителни продукти, а също и тютюн, въглища, автомобилни гуми, химически вещества, битова електроника, храни за кучета и котки, включително части от телевизори.
Повече от година, администрацията на Тръмп приканваше търпеливо Китай да прекрати нечестните си практики, да отвори пазара си и да участва в истинска пазарна конкуренция. От дълги години, Китай прилага неправомерни търговски практики, относно интелектуалната собственост и иновациите“, заяви Лайтхайзър при обявяването на предложеното обмитяване.

Правителството на САЩ обвинява Китай и, че „спонсорира кражбата на технология на САЩ за търговска изгода“.

Вместо да отвърне на легитимните ни безпокойства, Китай започна ответни мерки срещу американски продукти. Такива действия нямат оправдание“, добави още Лайтхайзър.

Миналата седмица, САЩ наложи 25 % мито на китайски вносни стоки за 34 милиарда долара, а Китай отвърна със същия размер обмитяване на вносни стоки от САЩ, на същата стойност.
Президентът Тръмп е заявявал, че може да наложи мита на китайски стоки за – общо над 500 милиарда долара, а това, на практика, се равнява на общата стойност на китайския внос в САЩ, за миналата година.

Митата, наложени върху китайски стоки за 200 милиарда долара се равняват на нов многомилиарден данък за американските фирми и домакинства“, съобщи Скот Линсиком – адвокат по търговско право, както и старши анализатор за групата „Републиканци в борба срещу митата“.

Предвид вероятността, Китай да предприеме ответни мерки, това ще са нови мита за милиарди долари за американските износители“, допълни Линсиком.

Членове на Конгреса оспорват, все повече, агресивната търговска политика на Тръмп, предупреждавайки, че обмитяването на вноса повишава цените за потребителите и излагат американски производители и фермери на ответни мерки в чужбина.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder