Сигнал до прокуратурата: Над 4000 деца, приети неправомерно в детски градини

Сигнал до прокуратурата: Над 4000 деца, приети неправомерно в детски градини

Става дума за децата, които се ползват с предимство, заради хронично заболяване.

Родители подадоха сигнал до прокуратурата, заради неправомерен прием в детски градини, в столицата. Отнася се за децата, които се ползват с предимство, поради хронично заболяване.

Държавното обвинение е сезирано за проблема от семейство, чието дете е прието в желаната детска градина, но шест месеца по-късно, майката и бащата разбират, че здравият им син е регистриран като хронично болен.

За съжаление, обаче, на нас не ни беше казано и оттам произтече проблемът, защото не искам детето ми да бъде вкарано по този начин в детската градина. Детето ми е абсолютно здраво“, казва майката Силвия Михайлова.

Децата с хронични заболявания се приемат допълнително – извън разрешената по закон бройка. Затова, от детската градина, молят родителите да изкарат документ за наличие на някакво заболяване.

По случая тече проверка от общината. Според системата, почти 25% от записаните в столични детски градини деца, са с хронични заболявания.

Голяма част от вписаните диагнози, отсъстват от наредбата. Има 1653 деца, с атопичен дерматит, който, от 2013 г. е изключен от този списък. Има и 960 деца, за чието заболяване няма никакви данни.

От Инициативния комитет на родителите предоставиха информацията на прокуратурата и очакват обстойна проверка на всички детски заведения в София.

Този път ще настояваме за реални дисциплинарни наказания“, съобщи Васил Николов, от Инициативния комитет за качествена образователна система.

От Столична община обясняват, че голяма част от децата с хронични заболявания са приети преди промяната на наредбата в края на 2016 г. Не всички директори, обаче, били наясно с измененията в списъка с диагнози и се случвало да се приемат деца и по старите правила.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder