Десетки опасни язовири ще се стопанисват от Министерството на икономиката

Десетки опасни язовири ще се стопанисват от Министерството на икономиката

Правителството му отпусна, за целта, 500 милиона лв.

Опасните язовири вече ще се стопанисват от Министерството на икономиката, вместо от общините, обяви министър Емил Караниколов.
С решение на правителството, ведомството получава половин милиард лева за ремонта им, съобщиха bTv.

131 са опасните язовири в страната ни, като близо 70 на сто от тях – общински. Най-много опасни язовири има в областите Враца, Благоевград, Бургас и Хасково. Неизправностите в повечето, са свързани с неработещ изпускател или разрушен преливник.

В класацията попада и язовирът, в близост до Мизия – „Рогозен 1“, който е изкуственият водоем в най-тежко състояние, в община Хайредин. Той е със разрушен преливник и неработещ изпускател.
Част е от каскада от четири язовира, а водата от всички се влива в язовир „Бързина“, който е също в предаварийно състояние.

При покачване на водата, в тези язовири, има реална опасност тя да започне да прелива и да наводни близки населени места.

Март месец правителството отпусна 3 милиона лева, за ремонта на „Рогозен 1”. Реконструкцията на преливника вече е започнала, но дъждът ги бил изненадал.

От надзора на язовирните стени съобщават, че са издали предписания язовирите да бъдат изпразнени още миналата година. „Общините – тяхната работа е да спазват нашите предписания. Нашата главна дирекция получава информация за времето, винаги предупреждаваме общините за обемите”, посочи инспектор от структурата, Иглика Сълковска.

Близо 100 хиляди лева, на година, струва на Хайредин стопанисването на четирите опасни язовира.
Сега съоръженията, за които общините не могат да се грижат, ще преминат към Министерството на икономиката. Емил Караниколов, ресорният министър, обясни, че това означава, че той носи вече персонална отговорност.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder