Акция тишина – приеха поправките в закона за шума, на първо четене

Акция тишина – приеха поправките в закона за шума, на първо четене

Вместо до 7.00 часа, както досега, между 23.00 и 8.00 часа, се въвеждат ограничения за озвучаване на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони, територии със смесено предназначение, озвучаването от пътни превозни и плавателни средства, предназначени за туризъм, спорт, развлечения и водноатракционни услуги, както и зареждането на обекти.

Парламентът утвърди, на първо четене, предложените от вицепремиера Валери Симеонов и правителството промени в Закона за защита от шума, в околната среда.

Текстовете бяха подкрепени от 127 народни представители – ГЕРБ, Обединени патриоти и голяма част от БСП, 17 души бяха „против“, те са от групата на ДПС, 10 се въздържаха. Ограниченията не важат за гари, автогари, аерогари и системи за предупреждение при бедствия.

Контролът да се пази тишина, в посочения часови пояс се възлага изцяло на МВР, като служителите ще имат право да предприемат съответните законови действия за спирането на шума.
В светлата част на деня си остава задължение на РЗИ. Санкциите за нарушителите, като цяло, се удвояват.

Въвежда се изискване, озвучаването на открито да става само с озвучителни средства, с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука, така, че то да не е по-високо от нормативно определените гранични стойности.

Има предложение регионалните здравни инспекции да издават становище, като част от процедурата по заявяване на работното време, пред общинските и районните администрации. А целта – осигуряване на акустичен комфорт на живеещи в сгради, част от които са производствени или търговски обекти, се обяснява в мотивите.

Валери Симеонов обобщи, че това няма да увеличи административната тежест за фирмите и лицата, при подаване на документи, малко се втвърдяват контролът и санкциите. Той посочи, че досегашната нормативна уредба за предпазване от вредното влияние на шума върху човешкия организъм, е несъвършена и не дава резултат. Вицепремиерът цитира и данни, според които, у нас, положението е по-тежко от другите страни в Европа, над 40 на сто от българчетата са с увреждания на слуховия апарат.
Ограниченията се отнасят и за курортите, там почиват хора, категорично подчерта вицепремиерът. Затова, за тях не трябвало да има по-специален режим.

Симеонов е уверен, че няма изгледи драматично да се въведе една по-крайна мярка.

Кое е по-страшно – необезшумена дискотека, която побърква целия несебърски залив или запечатано заведение, заради неиздаден касов бон, пита той. И подчерта, че за „шумов терор“, вносителите залагат затваряне на обекта до 7 дни, докато за неиздаден касов – до 30 дни.

Славчо Атанасов, от Обединени патриоти, е на мнение, че проблемът със силния шум и налагане на ограничения, трябва да се регламентира на национално ниво, тъй като кметовете могат да бъдат подложени на различни зависимости, на „местни влияния, въздействия върху тяхната дейност“.

От ДПС, обаче, смятат, че правомощията за спиране на шума са от компетенцията на местните власти и предложенията не са в интерес на местния бизнес, те са само рестрикции.
Законопроектът не е универсален и не може еднакво да бъде приложен във всички общини, посочи Севим Али. А Симеонов отговори, че най-доволни от промените са именно кметовете.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder