Българско участие в научно откритие за Космоса

Българско участие в научно откритие за Космоса

Беше засечена частицата неутрино, която се образува от екстра масивни черни дупки.

Българско участие във фундаментално космическо откритие – засечена е елементарна частица, чието изследване ще даде нови знания за образуването и развитието на Вселената.

Далеч, извън нашата галактика „Млечен път“, е открита свръх масивна черна дупка, свързана с блазар – ярък звезден обект, който излъчва огромно количество енергия. От него са се образували елементарни частици, които се наричат „неутрино“. Те преминават свободно през планетата ни и , дори, през телата ни.

В специална лаборатория, на Южния полюс, са успели да засекат такава частица. Доцент Петър Темников, от Института по ядрени изследвания, е сред българските учени, работили по един от експериментите.

Самото неутрино събитие е само едно. Но фактът, че то е наблюдавано от много други експерименти, потвърждава, че това неутрино идва, именно, от този източник, който е супер масивна черна дупка, която се намира в много далечна галактика”, пояснява ученият.

Неутриното е засечено на голяма дълбочина, в антарктическия лед, от детектора „Айскюб“. За радост, то не представлява заплаха за живота ни, а съдейства за развитието на нов клон в науката.

Сега се появява още един вид астрономия, която се казва неутринна. И това носи много повече информация за обектите във Вселената, за самата Вселена, за нейното образуване, нейната еволюция и така нататък”, добавя доцент Темников.

До края на годината се очаква да бъдат разкрити още тайни на загадъчното неутрино.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder