Топ вести
24.09.2018 - От последните минути: Дърво смаза автомобил във Видин (снимки)
24.09.2018 - Речната гара – археологическият ребус като част от фасадата на Видин
23.09.2018 - Чистка? Зад временната длъжност „системен администратор“ в Обреден дом, се оказа дългогодишен служител (Темите -Рестартът)
23.09.2018 - Огнян Ценков, кмет на Видин: „Ремонтът на площада върви по график, новата настилка все още се чака от Китай“ (Темите – Рестартът)
23.09.2018 - Проект Балкани: Един видинчанин в посолството ни в Белград (Темите-Рестартът)
22.09.2018 - Видин отбеляза Деня на независимостта (Темите – Рестартът )
22.09.2018 - Темите-Рестартът – (епизод 2) Независимост? Дали ?
21.09.2018 - Кампанията „Подарък с кауза” събра играчки за пациентите на детското отделение във видинската болница
21.09.2018 - Аванти: Добро качество на най-ниски цени (видео)
21.09.2018 - Криминалисти задържали двамата млади мъже за притежание на наркотици
Овцевъди и козевъди излизат на национален протест

Овцевъди и козевъди излизат на национален протест

По думите им, държавната помощ не покрива техните загуби.

Овцевъди и козевъди, на национален протест, днес, на главния път София – Варна. Според тях, секторът се неглижира от години. А недоволството е планирано за 11 ч., предава bTv.

По думите им, държавната помощ не покрива загубите им.

Ситуацията е такава от вашата помощ, но тази година имаме влошаване. За две години ние генерираме загуби на една овца от минимум 28 лв. Обезщетението, което ни се предлага е 5 лева”, обясни Янка Попова, председател на НОКА.

Красимир Бурмов, от село Руня, е на 55 години и от над 30 е активен животновъд. Семейството му има стопанство от 1000 овце-майки, но е на път да се откаже. „Има, според мен, прекалено голяма администрация, която е загърбила нашия бранш, във всички посоки едновременно“, възмущава се той.

Разходите за овца майка, с приплод, са 340 лв. на година. Животновъдът успява да възвърне като печалба 150 лв. Държавата му покрива 120 лв., от разликата, останалите, обаче, са за негова сметка.

Овцевъдът използва около 3000 дка пасища, под наем. По закон е длъжен да ги поддържа, за което също прави разходи. Видимо районът е планински, но според земеделското министерство – равнинен.
Лишени сме от добавките за планински район. Също така, бяхме в район, където стопанисваме земя, пасища с висока природна стойност. Тези права, от тази година, също ни бяха отнети”, казва Бурмов.

Така, с всеки стопански сезон, недостигът на средства нараства. „Ние не можем да си покрием загубите и без тази помощ, след известно време, ще трябва да обявим фалит“, заявява животновъдът.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder