Реакциите след отчета на Борисов за европредседателството

Реакциите след отчета на Борисов за европредседателството

България успя да бъде отличен председател на Съвета на ЕС, в атмосфера на много глобални и геополитически предизвикателства за Евросъюза, заяви председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова, от ГЕРБ, днес от парламентарната трибуна по време на дискусията по отчета на премиера, за резултатите от председателството.

Въпреки политическия дискомфорт, който, отляво се опитаха да създадат и в началото, и в края, правителството работи за обединена и силна Европа, коментира Грозданова. Тя се обърна към БСП и съобщи, че те са критикували, но не са предложили конкретни алтернативи, предаде dariknews.

Грозданова посочи, че председателството е преминало при пълна прозрачност и информираност на гражданите и, че България се е справила отлично със задачата да бъде посланик на Европа, на международната сцена.

Председателят на външната комисия заяви още, че няма институция в ЕС, която да не дава висока оценка на председателството. Според ГЕРБ, то е успяло да се справи с основното предизвикателство – коректен посредник, партньор, балансьор в дебатите за постигане на приоритетите в програмата на триото.

Председателството успя да постави основен акцент и да върне вниманието върху интеграцията на Западните Балкани в ЕС, подчерта Грозданова.

Лидерът на БСП, Корнелия Нинова, заяви, че председателството е било „превърнато в партийно мероприятие за личейн рейтинг на един човек. Правителството излъчваше нестабилност на управляващата коалиция, държавата излъчваше несигурност за хората“, смята тя. „Това председателство беше голяма възможност за Европа и за България, но тази възможност беше пропусната“, съобщи Нинова.
По нейно мнение, председателството не е отговорило на въпросите какво е бъдещето на Европа и какво е мястото на България в това бъдеще. Тя заяви, е правителството не е съумяло да осигури консенсуса на българските институции и да мобилизира европредседателството като кауза.

Председателят на ПГ „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че председателството е било успешно и България се е представила чудесно. „Чужденците разбраха истината – и сме по-красиви, и сме по-добри“, допълни той. Ние показахме характер и българско самочувствие, смята Сидеров. „Българският глас се чу в една нова тоналност – за първи път правителството посочи интереса на България, съобщи той и даде пример с темата за миграцията, за ролята на България и за отношението към България.
Показахме, че не искаме да бъдем буфер и периферия на Европа“, посочи той. Според него има некоректни критики към председателството. Той призова да се подтиснат вътрешните несъгласия, когато става дума за представянето ни пред други държави.

Лидерът на ДПС, Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС споделя добрите оценки, но същевременно си дава сметка, че гражданите на ЕС очакват конкретни решения на конкретните проблеми и да видят, че съюзът се грижи за общата ни сигурност, просперитет и благополучие, да видят по-малко бюрокрация и проактивно поведение. Той отчете като успех – поставянето на темата на Западните Балкани.
Според него, обаче, от година правителството се е фокусирало върху председателството и е загърбило вътрешните проблеми и сега е време за работа. Войната между институциите получи нови импулси, разделението в обществото също, омразата и ксенофобията достигнаха поредния връх, заяви Карадайъ. Той отбеляза, че председателството е на България, а не на управляващата партия.

Лидерът на „Воля“, Веселин Марешки, пък отчете, че сме се справили добре със задачите, които сме поели с председателството. Но какво се случваше в страната, попита риторично.
Марешки призова премиера Борисов да се разграничи от Султанка Петрова.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder