Топ вести
07.12.2023 - Враца подготвя поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета
07.12.2023 - Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост
07.12.2023 - Разследват телефонна измама за над 69 хил. лева
07.12.2023 - Двама водачи на леки автомобили са настанени с фрактури в лечебни заведения след ПТП в гр. Вълчедръм
07.12.2023 - Остават броени часове до Концерт-спектакъла „Коледна суматоха“
07.12.2023 - Вкусно коледно меню за по-малко от 50 лв.? Мисия възможна с Lidl
07.12.2023 - Пиян младеж се блъсна в дърво край Оряхово
06.12.2023 - В Чирен бе осветен курбан за здраве и благополучие
06.12.2023 - Спортният клуб УШУ – Монтана спечели общо 17 медала от Републиканското първенство по Ушу и Кунгфу в Пловдив
06.12.2023 - На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква
„Посоки Северозапад“: Престъпно бездействие ли е състоянието на някогашната детска градина зад блок „Лебед“?

„Посоки Северозапад“: Престъпно бездействие ли е състоянието на някогашната детска градина зад блок „Лебед“?

В член 219 от все още действащия, у нас, Наказателния кодекс (НК) пише дословно следното: (1) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 62 от 1997 г.) Длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 95 от 1975 г., бр. 28 от 1982 г., бр. 62 от 1997 г.) Който въпреки задълженията си не е упражнил достатъчен контрол върху работата на лица, на които е възложено управлението, разпореждането или отчитането на обществено имущество, и от това са последвали значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.
(3) Ако деянието по предходните алинеи е извършено умишлено и не съдържа признаците на по-тежко престъпление, наказанието е лишаване от свобода до осем години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6 .
(4) (Нова – ДВ, бр. 28 от 1982 г.) За престъпление по предходните алинеи, в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, наказанието е: по ал. 1 и 2 – лишаване от свобода от една до пет години, а по ал. 3 – лишаване от свобода от една до десет години, като в тези случаи съдът постановява и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7 .
Не случайно цитирахме тази част от НК, защото все ни се струва, че казусът с оставената над 17 години в пълна разруха някогашна детска градина, зад блок „Лебед“, попада именно под този състав. А тя, двукорпусната ѝ сграда, с прилежащ парцел от над 5 дка, продължава и до днес да е публична общинска собственост. От която през кметуването на отговорните ни четирима градоначалници – Иван Ценов, Румен Видов, Герго Гергов и сегашният Огнян Ценков, бе доведена до тотална съсипия, струваща на общината – тоест на всички нас, стотици хиляди левове.

Само припомняме, че историята по разрухата на огромния общински имот започна, когато по средата на втория си кметски мандат, Иван Ценов реши да го преобразува от публична в частна общинска собственост и така да го сервира на една от приближените му тогава строителна фирма.
Още по онова време (2006 година), двукорпусната сграда бе вандалски разкостена и отвътре, и отвън, металната ограда също изчезна под зоркия поглед на стопанина-кмет. Той си замина, насътвореното от него бе наследено от Румен Видов. След още 4 години управленската щафета бе поета от Герго Гергов, а преди три години я грабна сегашният видински градоначалник Огнян Ценков.
Престъпното бездействие с досъсипването на детската градина зад блок „Лебед“, обаче, по традиция продължи. И съдбата на този огромен апетитен имот за стотици хиляди левове продължава да е обвита в мълчание, но пък иначе кметът ни е повече от словоохотлив, когато му отпуснат някой заем, за да покрива нищожна част от натрупаните стари борчове. Но къде-къде е по-удобно да се хвалиш с подаянията на партийните си шефове, управляващи и държавата, отколкото за забравените им предизборни обещания за 4-лентов скоростен път до София, примерно, или за правителствения 180-градусов завой в приказките им за незабавен просперитет на Северозапада. В резултат на което се получи и получава очевадна управленската импотентност на местна почва, гарнирано с престъпно бездействие пред широко затворените очи на видинската прокуратура…

Ако не сте съгласни с написаното, пишете ни на posoki-severozapad@abv.bg, ако пък сте съгласни и можете да добавите още нещо, пак ни пишете на същия електронен адрес. И не ни забравяйте как управляват, защото само след година пак ще ни призоват да гласуваме за новите си местни управници!

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder