Топ вести
04.06.2020 - НАП ще запечатва обекти само на доказано недобросъвестни търговци
04.06.2020 - Още шестима в област Видин са излекувани от COVID-19
04.06.2020 - Две лица, обявени за общодържавно издирване, са открити при специализирана полицейска операция в Лом
04.06.2020 - Професионално оборудвана оранжерия за отглеждане на канабис е разкрита в село Крайници
04.06.2020 - 71-годишен кулчанин счупил стъклото на предна лява врата на колесен трактор с дървена тояга
04.06.2020 - Поредна жертва на коронавируса у нас, през последното денонощие има 25 нови случая
04.06.2020 - Прекратяват се ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб
03.06.2020 - Мобилните екипи на ОДМВР-Видин ще посетят 16 населени места през месец юни
03.06.2020 - Във Видин поставиха метално сърце за съхранение на пластмасови капачки (Снимки)
03.06.2020 - Още двама души излекувани от Коронавирус във Видин, единият е медицински служител в МБАЛ „Св. Петка“
Протестиращите фермери с опити да щурмуват сградата на МС

Протестиращите фермери с опити да щурмуват сградата на МС

С тях е и лидерът на БСП Корнелия Нинова
Протестиращите срещу умъртвяването на животни, в Странджанско, опитаха многократно да щурмуват сградата на Министерския съвет. Полицията ги спря, обаче, със жива верига.

Фермери се събраха на жълтите павета, за да изразят недоволството си от случващото се в опита на властите да спрат плъзналата зараза от чума. При тях, преди щурма, пристигна и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че правителството така и не е успяло да даде доказателства за наличието на чума по овцете.

Животновъдите са категорични, че протестите няма да спрат, докато техните искания не бъдат изпълнени. Те донесоха тонове мляко, което разляха, демонстративно, на жълтите павета, пред сградата на МС, блокирайки движението. Запалиха, също, и вълна от овцете си, предаде nova.

В разгара на демонстрацията, фермерите заявиха, че ако земеделският министър не подаде оставка до ранния следобед, ще пристъпят към гражданско неподчинение.

Министър-председателят Бойко Борисов прие техни представители на среща, преди минути.

Всичко, което се прави със животните в Странджа, е правилно. Няма друга европейска и световна практика“. Това заяви Борисов, сутринта, в началото на заседанието на кабинета.

Премиерът призова да бъдат предприети всички възможни мерки, за да се спре заразата, защото всичко, което се прави сега, е малко, а в случай, че се допусне разпространението на чумата, има сериозна опасност да загине целият сектор и в продължение на три години да не можем са изнасяме нито сирене, нито кашкавал, нито масло. Според Борисов това ще изправи България пред катастрофа.

Веднага подгответе стада. Подгответе се с парите, за да могат хората да си вземат овце. Колкото и да струва, сега е малко, после пораженията ще се измерват в стотици милиони”, съобщи Борисов на заседанието на кабинета. „Вземете всички мерки за дезинфекция”, това заръча министър-председателят.

Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно необосновано и не може да бъде изпълнено. Претенциите на протестиращите са няколко – някои от тях са изпълними, а другите не могат да се случат. Направил съм няколко срещи с въпросната организация на козевъди и овцевъди. Те представляват около 25% от козевъдния и овцевъдния бранш в страната. Всички останали, както в овцевъдство и козевъдство, така и в говедовъдство, биволи, птици, свине и т.н., на вчерашния съвет по животновъдство, казаха, че не споделят това, което НОКА искат“, подчерта, сутринта, земеделският министър Румен Порожанов.

Той коментира, че всеки има право да протестира, но държавата разполага с определен бюджет.

Във вторник Порожанов каза, че няма нарушение на нито една издадена заповед за евтаназия и твърди, че обезщетенията, които ще вземат собствениците на животните, са напълно достатъчни.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder