Д-р Дечо Дечев е новият управител на Здравната каса

Д-р Дечо Дечев е новият управител на Здравната каса

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„За“ кандидатурата му гласуваха 124 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ – 1, с което д-р Дечев беше избран за управител, с мандат до 12 март 2020 година. Съгласно процедурните правила за избор, неговата кандидатура е приета, след като за нея са гласували повече от половината народни представители.

Кандидатурата на д-р Дечев бе подкрепена от Комисията по здравеопазване, в сряда, отбелязва агенция „Фокус“.
Изборът на нов управител на Касата се наложи, понеже на 20 юни депутатите освободиха проф. Камен Плочев от тази длъжност. След освобождаването на предишния управител, парламентарните групи имаха възможност да предлагат кандидати, в срок до 3 юли 2018 г. В този срок постъпи само едно предложение, от страна на ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които издигнаха кандидатурата на д-р Дечо Дечев.
Припомняме, на 20 юни „За“ освобождаването на проф. Плочев гласуваха 109 народни представители, „против“ – 72, „въздържал се“ – 30, с което проекторешението бе прието.
Проф. Плочев бе избран за управител на НЗОК през юли 2017 г. Кандидатурата му беше предложена от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. През февруари 2018 година, проф. Камен Плочев обяви, че му е била отправена заплаха да подаде оставка. „Кой ми е поставил заплахата и кой му е казал да ми я каже, позволете ми да го спестя“, коментира, тогава, проф. Плочев.
Малко по-късно, той излезе в болничен.
В края на май 2018 г., проф. Плочев поиска да се оттегли от поста си, като се позова на член в Закона за здравето, според който, ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. След това Надзорният съвет на Касата реши да изпрати писмото на Плочев до парламента и да остави на народните представители да решат дали той да бъде освободен.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder