Трима надзиратели пускали затворник 6 пъти за 2 месеца

Трима надзиратели пускали затворник 6 пъти за 2 месеца

Към момента няма доказателства, че служителите са получавали подкуп.

Прокуратурата ще поиска, най-вероятно, постоянна мярка за задържане под стража на тримата надзиратели от варненския затвор, които са пускали един от затворниците в нерегламентиран отпуск, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Отнася се за престъпник, излежаващ присъда за автокражби.

Засега няма доказателства дали надзирателите са получавали подкуп за услугата, предаде bnt.
Ако това се докаже, ще им бъдат повдигнати още обвинения, съобщи още тя.
За момента основните и начални обвинения към надзирателите са за престъпления по служба, с цел набавяне облага за другиго, тоест за лишения от свобода.

Събират се доказателства дали лишеният от свобода е извършвал престъпления, докато е бил извън затвора.

Ние го установихме с телефон в него, така че ще може да се изясни неговото движение“, добави Арнаудова.

До арестите се стигна, след като Окръжна прокуратура във Варна беше сезирана, че се случват подобни неща. В рамките на около месец и половина – два, този сигнал не само се потвърди, но и се събраха доказателства, че се извършват такива. В рамките на разследването са се извършили 6 такива неправомерни пускания от затвора“, посочи Арнаудова.

Тримата надзиратели са задържани до 72 часа.

Арнаудова коментира и искането на Турция за екстрадиране на четирима гранични полицаи, с които главният прокурор вчера разговаря.
По думите на говорителя, европейският съд се е произнесъл с решение, че българската държава е провела едно обективно разследване и няма извършено престъпление от граничните полицаи.

Румяна Арнаудова е категорична, че екстрадиция няма да се осъществи. България няма да предава свои граждани на чужда държава. Страната ни е подписала с особено мнение конвенцията за екстрадиция и, освен това, е взето окончателно решение от нашите власти, допълни говорителят на главния прокурор.

Факт е, че не е извършена гранична проверка„, коментира тя, по повод случая със самолета, който кацна и излетя от летище София, без да премине през необходимите проверки. Арнаудова обясни, че пътниците изчаквали проверка, но никой не се появил при тях за такава. След това супервайзорът на летището отишъл при тях и ги отвел до самолета и така излетели.

Държавното обвинение се зае със случая, вчера.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder