Близо 50 000 прасета евтаназирани в Румъния, заради чумата

Близо 50 000 прасета евтаназирани в Румъния, заради чумата

Има общо 524 огнища, сред които три – в свинеферми.

В Румъния са били унищожени близо 50 000 прасета, заради африканската чума по свинете, пише местният вестник „Гъндул“, цитиран от БТА.

Джеронимо Бадуку Брънеску, председателят на Националната санитарно-ветеринарна агенция посочи, че са регистрирани 524 огнища на африканска чума по свинете, като от тях 521 са стопанства, а три са свинеферми, най-голямата от които в окръг Тулча.

Общо 49 816 прасета са били евтаназирани, към момента, и са обработени 51 досиета за обезщетения, съобщи Брънеску. Изплатената сума възлиза на 130 000 леи / 1 лв. е 2,38 леи – б.р./, а в процедура на оценка са още 86 досиета, предаде председателят на Националната санитарно-ветеринарна агенция.

Собствениците на умъртвените животни държавата обезщетява със суми, които са съобразени с цените на пазара. Обезщетенията ще бъдат изплатени най-много в срок до 90 дни, на стойност между 8 и 12 леи за килограм, в зависимост от ред критерии, определени със закон, съобщава Националната санитарно-ветеринарна агенция.
Ръководителят на Оперативния център за спешни ситуации – Раед Арафат обяви, че румънците не трябва да се страхуват от заразяване с болестта. „Трябва да се разбере, че тази болест няма ваксина за животни, без лечение тя е изключително агресивна. Важното е, че не засяга здравето на хората“, подчерта още Раед Арафат, след заседание на Националния комитет за извънредни ситуации, в рамките на вътрешното министерство.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder